Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti

Specifikacije, recenzije, novosti, slike

.

Zašto je iPhone skoro pa troduplo skuplji nego Android telefoni?

Telefoni.ba

Zašto je iPhone skoro pa troduplo skuplji nego Android telefoni?

Ne iznenađuje nas činjenica da su iPhone telefoni skupi, posebno novi modeli sa većim ekranom i ljepšim izgledom poput iPhone-a 6 Plus. Ali prethodnici su dolazili u skoro pa jednakim dimenzijama, što nije slučaj sa Androidima. Prisjetite se dimenzija u Galaxy Note 4 ili Nexusa 6. Skoro iste kao i dimenzije iPhone-a 6 Plus koji je ipak mnogo skuplji.

Razlika u cijeni zavisi mnogo i od trenutnih trendova. Naprimjer, tokom 2014. godine iPhone je povećao ciijenu za 15%, dok je Android smanjio oko 19 do 28%. To bi značilo da iPhone sada košta 2.7 puta više nego prosječni Android.

Nova razmatranja ABI Research-a i Wall Street Journal-a pokazuju da je prosječna cijena iPhone-a u posljednjoj trećini 2014. godine bila 687$, dok je u prvoj trećini iste godine cijena bila nešto niža, 600$. U međuvremenu, prosječna cijena Android uređaja je pala tokom istog perioda, sa 300-350$ u prvoj trećini godine na samo 254$ u posljednja tri mjeseca 2014. godine.

nexus6-size-teaser

iPhone 6 Plus, Nexus 6 i Galaxy Note 4

 

Padovi i porasti u cijenama su rezultat dva očigledna faktora: iPhone-i su dobili veće dimenzije a samim tim veće cijene krajem 2014. godine u istom periodu kada su sniženi i jeftini Android telefoni postali mnogo popularni.

Google-ov Android One program koji se lansirao u isto vrijeme kad i nova iPhone generacija (jeftini telefoni koji pokreću Android 5.1 Lollipop) je stvorio odličan napredak na tržištima poput Indije i nekim dijelovima Azije, dok afričke zemlje još nisu na spisku za Android One.

android-one2

Google-ov Android One program donosi povoljnu mobilnost širokim masama

 

 

U međuvremenu, arena pametnih telefona u Kini je svjetsko najveće tržište za telefone te nekoliko proizvođača jeftinih telefona kao što su Xiaomi i OnePlus, sve više gledaju na tržište Sjeverne Amerike i Evrope. Dakle, pošto je iPhone očito namijenjen i nastavlja u tom pravcu da bude namijenjen samo imućnima, Android je namijenjen svima: nudeći sve što je u njegovoj moći trenutno od najskupljih vodećih modela do najjeftinih od 100$, pa čak i niže.

Reflektor mobilne tehnologije se često fokusira i usmjerava na kvalitetne modele, vodeće svjetske uređaje ali što se Androida tiče ti svjetski modeli su više izuzetak nego pravilo kojim se striktno vode. Androidova istinska snaga leži u lakšem rukovanju, korištenju, dostupnosti i sve većom kvalitetom. Ta taktika se ne uklapa u Apple-ovu trenutnu strategiju.

Šta mislite o razlikama u cijeni, ko ima pobjedničku strategiju?


 

 
Komentariši