Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti

Specifikacije, recenzije, novosti, slike

.

Vrijeme nije naštetilo prvom iPhoneu

Telefoni.ba

Vrijeme nije naštetilo prvom iPhoneu

Novinarka Wall Street Journala uzela je iz ladice svoj iPhone 2G, koji ondje već dugo skuplja prašinu, i opet ga isprobala – 10 godina nakon njegovog lansiranja. Iako je spor i baš ne odgovara potrebama modernog doba, i dalje skriva neka iznenađenja.

Novinarka Wall Street Journala, Joanna Stern, smislila je jednostavnu, ali odličnu ideju za proslavu iPhoneove desete godišnjice. Svoj iPhone 7, koji svakodnevno koristi, zaključala je u ladicu kako ne bi došla u iskušenje da ga uzme tokom testa, a zatim uzela svoj stari iPhone 2G i odlučila ga koristiti sedam dana. Ova ideja na kraju se pokazala preambicioznom da bi se izvršila do kraja, pa je sedam dana skraćeno na pola dana, ali čak je i u tom kratkom periodu naučila mnogo toga.

“Izdržala sam 12 sati – punih 12 sati potpune frustracije i potpune iznenađenosti. […] Šta sam naučila? iPhone je 2007. godine zaista bio čudo tehnologije. Danas je zaista grozan. Bez imalo pretjerivanja. Kada sam nazvala mamu, zvuk je bio tako tih da sam pomislila da se nalazi u avionskom toaletu 10.000 m iznad zemlje. (Ali nije.) Ali to je najbolja stvar kod povratka 10 godina u prošlost. Zaista postanete svjesni napretka mobilne tehnologije koju danas uzimamo zdravo za gotovo.”

Kao što vidite iz ovog kratkog citata, eksperiment se nije pokazao pretjerano zabavnim. Prvi iPhone samo je imao mogućnost podrške za 2G, što je danas tako zastarjelo, da je novinarka morala zatražiti drugačiju SIM karticu od svog pružatelja. Zašto? Njen pružatelj usluga više nema podršku za 2G. Naravno, i aplikacije su bile jako spore: bilo je potrebno nekoliko minuta da se Twitter otvori, a skoro je završila ručak prije nego što je Maps pokazao gdje može pojesti pizzu.

Nedostajalo je i mnogo drugih stvari, kao što već znate možda i iz vlastitog iskustva. Nije bilo prednje kamere, videa, Siri, blica, streamanja muzike, aplikacija drugih proizvođača. Ekran je pikseliziran, a boje su izlizane.

Ipak, nevjerovatno je da pametni telefon star 10 godina i dalje dobro radi (bez obzira na svoju starost), fotografije koje uslikate u stvari su sasvim prihvatljive (iako obavezno morate imati dobro osvjetljenje). Također može obavljati pozive, slati poruke, pisati bilješke i vršiti druge osnovne zadatke. A nemojmo zaboraviti ni na dizajn od kojeg mnogima i dalje zatreperi srce. Jobs i njegova ekipa napravili su dobar uređaj – o tome nema dileme.
Komentariši