Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti

Specifikacije, recenzije, novosti, slike

.

Treba li nam zaista antivirus na Androidu?

Telefoni.ba

Treba li nam zaista antivirus na Androidu?

Loše stvari se sigurno dešavaju i vašim mobilnim uređajima koji su meta onima koji žele da nanesu štetu vama i vašem telefonu. Kruže glasine da je Android 100% zaštićen od aplikacija koje sa sobom nose viruse i razne druge štetočine, to donekle jeste tačno, ali ako ćete ići dalje od sigurnih i provjerenih stranica i skidanja aplikacije – niko vam ne može garantovati sigurnost. Google uključuje skeniranje softwera trenutne verzije Androida, kao dio usluge Play Services. U ovom slučaju Google Play Store konstantno nadgleda aplikacije i provjerava da li se u aplikaciji koju želite instalirati nalazi zlonamjeran softwer. To pokriva značajan broj Android korisnika ali ipak ne sve do jednog.

Ono što je ugrađeno u svaki Android je mogućnost da se instališu aplikaciju iz trećeg izvora. To je dobra stvar i nema opasnosti po vaš telefon. Ukoliko niste zadovoljni sa ponudom na Play Store-u, možete instalirati neki drugi market za skidanje aplikacija. Ali sve aplikacije koje dolaze van Google-ovog marketa nisu tako sigurne. Da bi instalirali te aplikacije morati ćete isključiti zabranu instalisanja aplikacija sa nepoznatih lokacija i izvora, a samim time donekle dajete ključ štetnim aplikacijama da dospiju u vaš Android. Zatim, još gora stvar koju možete uraditi vašem Androidu jest da ga rutirate.

Dakle, ako čujete da neko govori kako mu je  Android pun virusa, znajte da je skidao neprovjerene aplikacije van Play Store-a ili je rutirao telefon. Također i neprovjerene, nesigurne stranice imaju udjela u svemu tome.

Mnoge poznate antivirus kompanije se nalaze u čudu što se na uređajima ne nalaze alati za skeniranje te ćete tih alata viđati sve češće i češće u aplikacijama ovog tipa. Takvim aplikacijama za zaštitu, primarni cilj nisu virusi, oni znaju da su šanse za viruse na Androidu potpuno minimalne. Oni se na tržištu bore i za čuvanje podataka koji bi mogli biti izloženi riziku, pronalaženje uređaja ako se izgubi ili biva ukraden, informacije o njemu ako ne znamo gdje se nalazi, itd. Neki također pomažu poslovnim korisnicima da putem aplikacije za sigurnost podataka šalju i spremaju svoje i svojih zaposlenika bitne informacije.

Za mnoge, ove ostale sigurnosne postavke su također suvišne. Stvari poput pronalaska telefona nakon krađe, zaštite identiteta, blokiranja poziva, spremanja podataka su sve stvari koje također već postoje za Google Play Services korisnike i veoma su lagane za korištenje, a to je nešto čemu većina korisnika teži.

Sada ćemo sumirati i vratiti se na naslov – treba li nam zaista antivirus na Androidu?

Definitivno nema ništa loše u kompanijama koje nude antivirusne aplikacije za zaštitu telefona i podataka. Ali one svakako ne nude ništa mnogo više od Google-a čiju zaštitu već imamo. Neka vas ne namami njihov obećavajući, primamljivi opis i tekst ispod slika, jer to im je posao.

Najbitnije je da ne klikate na sumnjive linkove, odgovarate na sumnjive email-ove i poruke te zatim otvarate njihov sadržaj. Ne instališite aplikacije koje se misteriozno pojavljuju na vašem ekranu te ne koristite i ne preuzimajte aplikacije van Google Play marketa.

Uz ove korake vam ne treba dodatna, extra zaštita za viruse i druge zlonamjerne štetočine. Ukoliko odlučite da preuzmete neprovjerenu aplikaciju, može vam zauzeti previše prostora, oštetiti neke funkcije, izmijeniti postavke ili usporiti telefon.

Ako želite instalirati dodatnu zaštitu i isprobati neki antivirusni program, učinite to. Ali ako aplikacija zahtijeva plaćanje, a većina ih zahtijeva, možda je bolje da novac uložite na nešto drugo.


 

 
Komentariši