Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti

Specifikacije, recenzije, novosti, slike

.

Štetnost punjenja telefona tokom cijele noći

Telefoni.ba

Štetnost punjenja telefona tokom cijele noći

Većina korisnika pred spavanje uključi svoj telefon da se puni, ode na spavanje i ujutro ga tek skidaju sa punjača.  To je postala rutina skoro pa svih nas. Međutim, koliko god vi voljeli da vas ujutro dočeka puna baterija, to ipak nije dobro za vaš telefon. Takvo ponašanje će vas dovesti do toga da vrlo brzo budete trebali mijenjati svoju bateriju nego što bi to inače učinili.

Litij-jonske baterije, koje dolaze u većini pametnih telefona, nipošto ne bi trebale biti uključene da se pune dug period nakon što napune 100%. Experti kažu da je za trajanje baterije najbolje da je malo ispraznite, otprilike 20-30%, a zatim je opet dopunite prije nego što je ispraznite do kraja. To objašnjavaju kao nekoliko kraćih šetnji prije dugog sprinta, kako se tijelo ne bi zamaralo. S obzirom na to da novim telefonima treba otprilike sad do dva da se baterija u potpunosti napuni, preporučuje se da to radite prije nego što odete na spavanje, posao, i sl. Ako je baterija puna, a telefon je i dalje priključen na punjač, svakako da trošite bespotrebno energiju.

smartphone-battery-life-mophie-isound

Vratiti ćemo se opet na litij-jonske baterije. One mogu postati veoma opasne i nestabilne ako se predugo napajaju energijom, te su zbog toga noviji punjači dizajnirani da se automatski isključuju i prekidaju punjenje kada baterija dosegne 100%.

Dakle, ako ste kupili jedan od današnjih novijih telefona, obavezno koristite punjač koji je došao zajedno sa njim. Svakako da ni to nije garancija da vam se baterija neće oštetiti od prekomjernog punjenja tokom noći te nastojte da to izbjegavate.
Komentariši