Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti

Specifikacije, recenzije, novosti, slike

.

Šta kada vam telefon upadne u vodu?

Telefoni.ba

Šta kada vam telefon upadne u vodu?

Ako slučajno ispustite telefon u bazen, toalet, sudoper i sl., nemojte paničiti. U nastavku teksta ćemo vam nabrojati par koraka koje u što bržem roku trebate učiniti i pokušati spasiti svoj telefon.
Najvažniji dio je da ga što prije izvadite iz vode! Što duže bude u vodi, to je veća šansa da se trajno ošteti. Nakon toga ni slučajno ne smijete sljedeće:

  • Ne palite ga ponovo ako se već ugasio niti koristite bilo kakve funkcije
  • Ne pritiskajte tipke
  • Ne tresite ga i ne kuckajte po njemu
  • Ne pokušavajte ga rastaviti ukoliko imate garanciju. A ako baš želite da ga rastavite, onda to uradite samo ako imate prethodno iskustvo s tim
  • Nemojte ga sušiti fenom jer voda može doprijeti do drugih dijelova i izazvati veću štetu
  • Ne približavajte ga bilo kakvom obliku toplote, a o stavljanju u mikrovalnu ni ne pomišljajte.

11 načina da spasite telefon

1. Ugasite ga ukoliko se već sam nije ugasio i držite ga uspravno

2. Uklonite zaštitnu masku ukoliko je imate te prvo izvadite microSD i SIM karticu

3. Otvorite stražnji dio i izvadite bateriju ako je to moguće i ako ne koristite telefon koji nema tu mogućnost poput HTC One.

4. Uzmite komad papira ili odjeće i polahko ga posušite. Pokupite što više vode možete, obratite pažnju na otvore i ulaze.

5. Ukoliko je voda već previše zahvatila i ušla u telefon, pokušajte sa mini usisivačem da izvučete vodu koja je ostala u otvorima do kojih je teško doći.

6. Ubacite ga u vrećicu koju ste prethodno napunili sirovom rižom. To vam može biti čudno ili smiješno, ali zaista radi jer riža kupi i upija tečnost.

7. Ukoliko imate specijalnu vrećicu za sušenje telefona – iskoristite je. A ako nemate i često vam se dešava da pokvasite telefon, definitivno je nabavite. Može se naručiti preko interneta, a izgleda otprilike ovako:

8. U međuvremenu prebacite SIM karticu u neki drugi telefon, a ovaj ostavite dan-dva da se suši.

9. Nakon dan do dva ubacite bateriju i pokušajte upaliti vaš telefon. Ako se upali provjerite kako radi, pokušajte pustiti neku pjesmu da provjerite zvučnike te testirajte osjetljivost na dodir.

10. Ukoliko telefon ne može da se upali, probajte ga prikopčati na punjač. Ako ni to ne funkcioniše, moguće je da se baterija oštetila. Pustite je da se još suši ili je zamijenite novom. Ako ni sa novom baterijom ne može da se upali vjerovatno ga je voda skroz oštetila. U tom slučaju odnesite ga na popravak u servis.

11.Ako vaš telefon radi sasvim normalno, uspjeli ste ga spasiti. Nastavite ga provjeravati i testirati narednih par dana sve dok se ne uvjerite da je sve ispravno.

Mnogi današnji telefoni su rađeni na način da se spriječi ulazak vode i prašine unutar kučišta, poput Xperie Z3. Takvi telefoni mogu pod vodom provesti do 30 minuta a da ih voda ne ošteti. Samsung je također proizveo jedan takav – Galaxy S5. Zatim, tu su Motorola Moto G i Moto X, pa čak je i Nexus 6 vodootporan. Ukoliko mnogo vremena provodite u blizini vode razmislite o kupovini jednog takvog telefona ili zaštitne maske.

Da li vi imate neke savjete kako spasiti telefon kada se pokvasi? Jeste li imali iskustva sa tim?

 
Komentariši