Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti

Specifikacije, recenzije, novosti, slike

.

Sony Xperia C – recenzija

Telefoni.ba

Sony Xperia C – recenzija

 

Sonijev novi pametni telefon Xperia C je pokušaj kompanije da vrati nazad svoje mjesto na tržištu koje su izgubili prethodnih godina. Sony Xperia C je prvi njihov uređaj koji ima MediaTek procesor. Postavlja se pitanje može li Xperia C sa prepoznatljivim Xperia izgledom, podrškom dvije SIM kartice i MediaTek quad-core procesorom nadoknaditi i ispraviti greške na kojima su pali?

Izgled

Čini se da Sony ostaje dosljedan svom Xperia izgledu – Xperia C  se može pohvaliti Sonijevim OmniBalance izgledom, prvi put viđenim na Xperia Z pametnom telefonu, ali su izostavili stražnju staklenu ploču i metalne okvire. Prednji dio i stražnji dio imaju glatku površinu ali je ekran pravi magnet za otiske prstiju. Kad kazemo da je Xperia C pozajmio izgled od svojih Xperia prethodnika – ne šalimo se, a posebno metalno dugme za paljenje i zaključavanje koje se nalazi  na sredini desne ivice. Istureno je vani te se poprilično vidi i prvi put je viđeno na Xperia Z iako je sada veličinom mnogo manje. Dalje, kao i ostali Xperia telefoni, i ovaj također nudi dugme za kontrolu zvuka i vjerno dugme za kameru na desnoj strani te su oba jednostavna za korištenje jednom rukom.

 

 

Stražnja mekana plastična ploča znači da je Xperia C udobno smješten u ruci i nema opasnosti da će iskliznuti. Pozadinski poklopac se može skidati i unutra se nalazi otvor za SIM i microSD karticu. Iako telefon ima poklopac koji se može skidati – baterija se ne može uklanjati. Otvaranje tog poklopca nije lagan zadatak i da bismo ga prvi put otvorili trebamo pogledati neke upute sa YouTube-a čisto da bismo izbjegli eventualna oštećenja i lomljenja plastike.

Sony Xperia C dolazi u tri boje: crnoj, ljubičastoj i bijeloj. Na prednjoj strani je dominantan ekran od 5 inča. Tu se nalazi i Sonijev logo na vrhu odmah iznad zvučnika gdje je smještena i VGA kamera. Na vrhu se nalazi i audio jack od 3.5mm dok je na lijevoj strani micro-USB port za punjenje i prenos podataka.

Na pozadini se nalazi kamera od 8 megapixela sa LED svjetlom. Također, na sredini se nalazi Sony logo dok je Xperia logo na dnu. Telefon se može koristiti jednom rukom i daje čvrst osjećaj bez straha da će iskliznuti za razliku od Samsung Galaxy telefona. Sve u svemu, Sony Xperia C ima jedan sasvim pristojan izgled.

Softver i zaslon:

Sony Xperia C posjeduje TFT zaslon od 5 inča sa rezolucijom od 540×960 pixela, i gustoćom pixela oko otprilike 220ppi. Xperia C ekran je potpuno iste veličine kao i ekran kod Xperie Z.

Zaslon posjeduje veoma svijetle i žive boje, međutim ne može ponuditi duboku crnu boju, posebno kad se uporedi sa AMOLED i IPS zaslonima.
Dok izlistava slike prikazuje ih jasno i oštro ali međutim da se primijetiti da slike veće rezolucije nisu tako oštre kad se postave na zaslon kao pozadina a to je zbog njegove ukupne niske rezolucije. Kad se gleda iz uglova, slika nije baš sjajna a kad se telefon malo ukosi može se primijetiti kako boje gube svoju jačinu i zasićenje.
Osjetljivost na dodir je pristojna i nisu se pojavljivali nikakvi problemi tokom korištenja i testiranja.

xperia
Komentariši