Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti

Specifikacije, recenzije, novosti, slike

.

Samsungov odlični Galaxy S5

Telefoni.ba
SPECIFIKACIJE
Samsungov odlični Galaxy S5

Evo zašto bi Samsung Galaxy S5 trebao privući vašu pažnju: izgleda super, radi još bolje i ima sve što je potrebno za korištenje u svakoj sferi vašeg života. Posjeduje ekran od 5 inča, a pokreće ga quad-core Android 4.4 KitKat mašina sa fantastičnom kamerom od 16 megapixela. Da li biste trebali kupiti GS5? Ukoliko želite ići na spavanje znajući da ste vlasnik snažnog i odličnog mobilnog uređaja, onda DA.
Što se tiče dizajna, Samsung nije odmakao puno od plastičnog izgleda, za razliku od, npr., HTC-a. Galaxy S5 je samo sekundu veći od S4; visine je 5.59 inča (142mm), širok 2.85 inča (72.5mm) a debljine 0.32 inča (8.1mm). Težak je 145 grama.
Ovaj telefon ima 5.1 inčni 1080p HD AMOLED zaslon koji je za 0.1 inč veći od S4. To znači da je gustoća piksela sekundu blaža, ali to je svakako neprimjetno. Slike su poprilično oštre sa visokim kontrastom. HD slike i video snimci su posebno izraženi.

 


Tipke su otprilike ondje gdje ih i očekujete na Samsungovom telefonu: gašenje je desno, jack za slušalice na vrhu uz IR Blaster koji je napravio svoj trijumfalni povratak da bi olakšao kontrolisanje TV-a pomoću odgovarajuće Samsungove aplikacije. Na pozadini je kamera, blic i mjerač otkucaja srca. Međutim, ono što je donekle drugačije jeste USB port na dnu telefona. Kao i Galaxy Note 3, S5 sada ima produženi USB 3.0 port. Preko se nalazi zatvarač koji potpuno zatvara ulaz za punjenje i štiti ga od prašine i vode.
GS5 pokreće Android 4.4 KitKat, zajedno sa Samsungovim najnovijim TouchWiz sučeljem nadograđujući OS sa dodatnim mogućnostima.

 

Ukoliko prelazite na S5 sa nekog drugog Samsungovog telefona, mogu vas zbuniti nove funkcije tipki kad budete prilagođavali početni zaslon jer kontrole za stvaranje mapa i odabira pozadina više ne postoje. Na početnom zaslonu (home screen) je smješten Google glasovni pretraživač koji je od velike pomoći ali nažalost funkcioniše samo sa ovog zaslona.
Dvije nove mogućnosti koje nudi S5 jeste otključavanje otiskom prsta i mjerenje otkucaja srca.

 

 

 

 

 

Što se tiče kamere, slike uslikane automatskim načinom su izrazito živih boja i čistoće a posebno one slikane na prirodnom svjetlu. Samsungov Isocell senzor zajedno sa co-processing snagom čini kameru bržom, osvjetljuje i čini jasnijima slike napravljene pod slabim svjetlom i sl. Nova promjena u fokusu vam nudi da izaberete gdje ćete ga postaviti: ispred ili iza.

 

gs5selectivefocusnear

 

 

 

 

Ukoliko najviše pozornosti obraćate na brzinu i obavljanje zadataka, Galaxy S5 je brzi zmaj. Njegov 2.5GHz quad-core Qualcomm Snapdragon 801 procesor je majstor svog zanata. Igre, navigacija, aplikacije teškog sadržaja itd., sve radi perfektno i brzo. Nakon korištenja GS5 jednu sedmicu, slobodno se može reći da je S4 definitivno sporiji.

Sve u svemu, S5 je apsolutna premija. Kamera i njene funkcije će vas ostaviti bez daha, tu je mnogo novih dodataka i mogućnosti koji će vas okupirati, a ekran je svijetao i, takoreći, prelijep. Iako je od plastike, otpornost na vodu je veoma dobra stvar ukoliko često idete na bazene, plažu i slično.
Komentariši