Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti

Specifikacije, recenzije, novosti, slike

.

Samsung priznao kako ne koristi iste kamere u svim S6 modelima

Telefoni.ba

Samsung priznao kako ne koristi iste kamere u svim S6 modelima

Praktički svi flagship modeli, neovisno o proizvođaču, koriste kvalitetne senzore za mobilne kamere. U većini slučajeva je riječ o Sonijevim senzorima, ali Samsung je već neko vrijeme radio na vlastitom, poznatom pod nazivom ISOCELL. Dok određeni modeli pametnih telefona koriste identične senzore, Samsung se ovaj put poigrao: korist i Sonijev i vlastiti senzor.

Situacija je slična kao s integriranim čipovima prethodnih generacija Galaxy flagship modela, kada su neki uređaji koristili Samsungov Exynos, a drugi Qualcommov Snapdragon. Dok Samsung tvrdi da su megapikselima i kvalitetom svi senzori u Galaxy S6 i S6 Edge uređajima prošli sve bitne provjere za krajnjeg korisnika, razlike ipak postoje.

Ovaj dio se čini posebno neobičnim jer su prvi primjerci uređaja koji su stigli na recenzije imali Sonijev IMX240 senzor vrhunske kvalitete, koji se nalazi na odličnom Galaxy Note 4 telefonu. Samsung već nekoliko godina radi na vlastitoj liniji senzora ISOCELL, kojima su željeli postati konkurencija Soniju. U skladu s tim, dio novih flagship modela kasnije proizvodnje u sebi krije i Samsungov senzor, a ne Sonijev. Dok je kvaliteta slike i dalje izvrsna za senzore te veličine (1/2.6″), čini se kako je dijelu korisnika primamljiviji rezultat dobijen s IMX240 senzorom. Ali ipak sve ovisi o svjetlosnim uvjetima.

ISOCELL tako u uvjetima lošijeg osvjetljenja pravi kvalitetnije fotografije, bojama bližim onom što vidi ljudsko oko, dok u svjetlijim uvjetima Sonijevo rješenje radi bolje. Na dijelu fotografija napravljenih s IMX240 senzorom, vidi se koliko uređaj zapravo ‘pegla’ sliku od šuma i izoštrava određene dijelove. Ovakve razlike su potpuno normalne, no jasnog zaključka šta je točno bolje jednostavno nema.

Korisnici koje zanima koji senzor se nalazi u njihovim uređajima to mogu provjeriti tako da u dialer ukucaju sljedeći kod: *#34971539# i odaberu ‘ISP VER CHECK’ kako bi se prikazali senzori za prednju i stražnju kameru.

11281487_10205583033889079_1649788037_o (1)


 
Komentariši