Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti

Specifikacije, recenzije, novosti, slike

.

Samsung Galaxy S6 vs iPhone 6: koji će ponijeti krunu?

Telefoni.ba

Samsung Galaxy S6 vs iPhone 6: koji će ponijeti krunu?

Dan kada će Samsungov Galaxy S6 ugledati svjetlo dana je sve bliži, a jedini rival koji mu trenutno stoji na putu ka uspjehu je iPhone 6. Po podacima koji su procurili u javnost o Galaxy S6, je li moguće reći da već imamo pobjednika?

Samsung Galaxy S6 vs iPhone 6: Izgled

Odmah na početku ćemo reći da se Samsungov dizajn više osvrće na bolje i lakše funkcionisanje sa jednostavnim izgledom nego na sam oblik, privlačan izgled i sl. Naravno da nema ništa loše u tome, ali Appleovi telefoni izgledaju skuplje i bolje dizajnirano. Da li će novi Galaxy S6 donijeti nešto novo? Po najsvježivijim slikama koje smo vidjeli od proizvođača zaštitnih maski, S6 je zadržao isti Galaxy izgled, ali će biti izrađen od privlačnog metala, više će biti zaobljen na krajevima te tanji od iPhonea 6.

iPhone dolazi u crnoj, bijeloj i zlatnoj boji, dok će po glasinama koje kruže Galaxy S6 doći u crnoj, zlatnoj, bijeloj i plavoj boji.

iphone-6-1

Samsung Galaxy S6 vs iPhone 6: Ekran

Sve glasine o S6 se slažu u jednom, a to su specifikacije o ekranu: Super AMOLED od 5.5 inča, sa QHD rezolucijom (1440 x 2560), 534 ppi. Standardni S6 ekran neće biti zakrivljen sa strana, ali Galaxy Edge hoće. Oba uređaja bi trebala biti zaštićena četvrtom generacijom Corningovog Gorilla stakla.

iPhone 6 ima IPS LCD ekran 4.7 inča, rezolucije 720 x 1334 i gustine piksela 326.

Samsung Galaxy S6 vs iPhone 6: Procesor

U Samsungovim kratkim reklamama najviše je utisaka ostavila upotreba munje koja, ako bolje pogledate, izgleda poput broja 7. Naime, 7 je broj Exynosovog procesora kojeg očekujemo u Galaxy S6 te koji bi trebao osigurati značajnu i munjevitu brzinu i performansu telefona kao i poboljšanu efikasnost energije. Glasine također najavljuju jezgre taktovane na 2.1GHz.

Kao i uvijek, Apple koristi svoj vlastiti procesor. Ovaj put, u iPhoneu 6 se nalazi  Apple A8 processor, ARM v8 sistem sa dvojezgrenim čipom taktovanim na 1.4GHz. Grafika je na zavidnom nivou zahvaljujući četverojezgrenom PowerVR GX6450.

Ne mislimo da će S6 odnijeti pobjedu kada je u pitanju benchmark testiranje, ali ćemo mu ipak dati blagu prednost nad iPhoneom 6.  Appleova kontrola nad, ne samo hardverom, nego i cijelom operativnom sistemu, znači da Apple može optimizirati svoje uređaje do iznenađujuće performanse hardvera koji može izgledati prilično skromno na papiru, a vidjeli smo dosta slučajeva u kojima je navodni slabašni iPhone zadao nekoliko snažnih udaraca Android uređajima koji su trebali biti bolji tokom laboratorijskog testiranja.

 

AndroidPIT-Samsung-TheNextGalaxy-GalaxyS6

Za Galaxy, 7 bi mogao biti čarobni broj.

Samsung Galaxy S6 vs iPhone 6: Memorija

Za Galaxy S6 očekujemo ponudu 3 verzije memorije: 32 GB, 64GB i 128GB, kao i dodatni ulaz za microSD karticu.
iPhone 6 dolazi u varijanti od 16GB, 64Gb i 128GB. Proširenje memorije nije moguće i to je blagi minus za iPhone.

Samsung Galaxy S6 vs iPhone 6: Kamera

Reklamni video sugeriše kako će kamera biti ključna stvar Galaxy S6 modela, kao i to da se radi o veoma značajnoj i oduševljavajućoj nadogradnji iste. Ono što je posebno istaknuto je jasnoća u tami, što navodi na to da će biti poboljšani snimci napravljeni u slabom osvjetljenju, a mnoge glasine govore i o glavnoj kameri od 16 ili 20MP te prednjoj od 5MP.

iPhone 6 ima glavnu kameru od 8MP sa stabilizacijom slike (ukoliko želite optičku, onda izaberite iPhone 6 Plus), autofokus i dual LED blic. Prednja kamera ima 1.2MP, detekciju lica i HDR.

samsung-galaxy-s6-camera

Kamera novog s6 obećava mnogo.

Samsung Galaxy S6 vs iPhone 6: Softwer

Galaxy S6 će se prodavati sa instaliranim Android Lollipopom i vlastitim TouchWiz korisničkim sučeljem, ali nas ovaj put očekuje promjena u jednostavnosti i dinamičnosti.
Appleov telefon dolazi sa posljednjom verzijom iOSa, a to je iOS 8.

Samsung Galaxy S6 vs iPhone 6: Baterija

Može li Galaxy S6 imati manju bateriju nego njegov prethodnik? Glasine procjenjuju bateriju kapaciteta 2600mAh, ali kombinacija manje zahtjevnog TouchWiz-a i više efikasnijeg procesora kao i operativnog sistema znači da će vijek baterije biti isti kao kod S5 iako je baterija manjeg kapaciteta. Nadamo se da je to tačno.

Baterija kod iPhonea je još manja, 1810mAh, ali Apple se naravno pobrinuo za ogromna poboljšanja kada je baterija u pitanju koja osiguravaju duži vijek nego što je ikad bio, iako je ekran veliki.

iphone-5s-battery

Samsung Galaxy S6 vs iPhone 6: Cijena

Što se tiče cijena za S6, očekujemo 749€ za 32GB, 849€ za 64GB i 949€ za 128GB.
iPhone 6 košta 699€, 799€ i 899€ za 16GB, 64GB i 128GB.

 

Ono što nas zasigurno očekuje je mnogo nadmetanja i raznih testova ova dva uređaja. Šta vi mislite koji će se pokazati boljim? Da li bi S6 mogao privući Apple fanove?

 
Komentariši