Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti

Specifikacije, recenzije, novosti, slike

.

Samsung Galaxy S6 vs iPhone 6 i Galaxy Note 4: Dizajn – MWC 2015

Telefoni.ba

Samsung Galaxy S6 vs iPhone 6 i Galaxy Note 4: Dizajn – MWC 2015

Nakon što je mnogo godina Samsung bio kritikovan zbog stalne upotrebe plastike kada je riječ o izgledu i dizajnu njegovih uređaja, ove godine je konačno stavio tačku na to. Apple, Sony, HTC i Nokia/Microsoft odavno su se prebacili na korištenje metala i stakla kako bi korisnicima ponudili visoko-kvalitetan model. Samsung je ove godine konačno uvažio sve prigovore i sugestije te se na MWC-u 2015 pojavio sa dva modela metalnog izgleda i odličnog kvaliteta te se sada konačno može suprotstaviti svojim konkurentima lice u lice.

Kada je dizajn prvi put procurio u javnost bio je poređen sa iPhoneom 6, ali sada kada je Galaxy S6 konačno zvanično predstavljen javnosti nema sumnje u to da su ova dva modela zaista izgledom slični, a tu im se donekle pridružuje i Galaxy Note 4.

iPhone 6 i Galaxy S6:

Počnimo sa očiglednim – donji dio telefona kojeg svi povezuju sa Samsungovim modelima. Međutim, nije ipak sve identično prekopirano, postoje male razlike. S6 ima dva reda po pet rupica, dok iPhone ima jedan red sa šest rupica. Samsung također ima dva plastična otvora koja nedostaju na iPhoneu. Iako je ukupna debljina uređaja od 0,1 mm tanja od iPhonea 6, Samsungov metalni okvir je jasno deblji i sa lijeve i desne strane poprima drugačiji oblik na plastičnom ravnom rubu. Oba mobitela imaju tipke u obliku pilula za podešavanje glasnoće, kod iPhone-a su uvučene u okvir i bliže jedna drugoj. Na desnoj ivici oba modela imaju tipku za power/sleep i metalni SIM ulaz.

Kada gledate pozadinu oba telefona, nećete primijetiti nikakvu sličnost. Samsungova kamera i LED blic su postavljeni na centru, dok je iPhoneova kamera postavljena u gornjem lijevom uglu. Ukoliko ste mislili da je Appleova kamera previše izbočena, pogledajte onda Samsungovu.

Gledano sa prednje strane, Samsungov S6 je širi i visočiji od iPhonea. Home tipka je potpuno drugačijeg oblika, ali tipke oba modela koriste senzor za otisak prsta na potpuno isti način.

Note 4:

U svakom slučaju, Note 4 je stariji brat Galaxy S6 modela. Postoji nekoliko sličnosti između njih, ali ne previše. Note 4 ima impresivan dizajn te je 10mm viši i 8mm širi od S6. Također je 2mm deblji i teži 38 grama više. Oba modela imaju metalno kučište.

Sa stražnje strane primijetit ćete znatne razlike: Galaxy Note 4 ima teksturirani, plastični poklopac koji se može skidati. Kamera je slična, ali se razlikuju i po položaju LED blica i senzora za mjerenje otkucaja srca. Zvučnik Note 4 modela je za razliku od S6 postavljen na pozadini, a ne na donjoj ivici.

Dok je jedan dizajniran za ugodno korištenje jednom rukom, drugi je zahtijevniji u tom pogledu i morate ga većinu vremena koristiti sa obe ruke.

Dakle, očigledno je da postoje sličnosti između S6 i druga dva modela. Ali je isto tako jasno da sva tri modela imaju neki svoj identitet i izgled. Pogledajte kako izgledaju na videu:

 
Komentariši