Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti

Specifikacije, recenzije, novosti, slike

.

Samsung Galaxy Alpha – rame uz rame sa iPhone-om 6

Telefoni.ba
SPECIFIKACIJE
Samsung Galaxy Alpha – rame uz rame sa iPhone-om 6

Samsung Galaxy Alpha je Samsungov prvi telefon metalnog dizajna. Za razliku od HTC-a One M8 i HTC-a One Mini 2, nije potpuno metalnog kučišta ali je svakako napravio korak dalje od plastičnog, tipičnog Samsungovog izgleda te polahko sustiže elegantnije telefone. Izgledom mnogo podsjeća na Galaxy S5 i to je ono što nam se ne dopada. Sljedeća stvar koja plijeni pažnju pored promjene u dizajnu jeste težina. Težak je svega 115 grama, što ga čini lakšim od iPhone-a 5S koji je težak 129 grama.

Samsung je i ovaj put zadržao tačkastu teksturiranu pozadinu, međutim malo je ublažio i hajmo reći učinio mekšom nego što je na S5 i S5 Mini. Na pozadini ćete također pronaći mjerač otkucaja srca i kameru od 12 megapixela sa LED blicom. Na prednjoj strani se nalazi poznati skener otiska prstiju koji je već viđen kod S5.

Alpha je obrubljen aluminijskom trakom, uključujući i tipke, te kad ga uzmete u ruke neodoljivo podsjeća na iPhone. Međutim, još uvijek su zadržali pozamašan dio plastike u dizajnu Alphe te kad se usporedi sa HTC -ovim telefonima, ipak još nisu postigli taj željeni metalni, elegantni izgled.

Tipke za zvuk se nalaze na lijevom rubu a zvučnik je na dnu telefona odmah do micro-USB porta za punjenje. Poput S5 Mini, Alpha također nema USB 3.0 port. Tanak je tek 6.7mm, ali nije otporan na vodu i prašinu poput S5 i S5 Mini. Naravno, baterija i poklopac se mogu vaditi, uklanjati i mijenjati, ali nema microSD ulaz i ukoliko želite da imate Alphu trebati će vam nano-SIM.

Alpha posjedujeHD 720p ekran od 4.7 inča, tako da je ekranom bliži S5 Mini telefonu, nego S5 s obzirom na to da ne se ne podudara sa njegovom full HD rezolucijom. Samsung je i ovaj put iskoristio Super AMOLED staklo kojem je već odavno vjeran. Kao što smo i očekivali, svjetlina i kontrast su na zavidnom nivou kao i oštrina slika.

Pokreće se na Android 4.4.4 KitKat sistemu. Kao što smo i navikli od Samsunga, opet ćete naći neke njihove aplikacije već instalirane na telefonu poput S Planner-a, My Galaxy app store, Siri-rival S Voice i S Health.

Od 32GB, 6 zahtijeva softver da bi normalno funkcionisao tako da na telefonu za korištenje preostaje 26GB s obzirom na to da se memorija microSD karticom ne može proširiti.

Ono što je najbitnije je to da Alpha nije uskraćen za eksplozivno obavljanje zadataka i operacija. Ovo je prvi Samsungov telefon koji posjeduje Exynos 5430 osmojezgreni procesor sastavljen od četverojezgrene 1.8GHz Cortex A15 i 1.3GHz Cortex A7 konfiguracije. Jedna polovina osmojezgrenog procesora je zadužena za zahtjevnije zadatke poput igranja igara, dok je druga polovina zadužena za pomaganje pri efikasnijem raspolaganju snaga.

Tu je i GPU Mali T628MP6 da im pravi društvo te 2GB RAM-a što govori da je Alpha veoma dobro opremljen.

Što se tiče kamere, može se pohvaliti  sa 12 megapixela sa senzorom baziranim na ISOCELL tehnologiji zajedno sa pratećim LED blicom. Prednja kamera ima pristojnih 2.1 megapixela kojom možete snimati Full HD 1080p video.
Obe kamere sa sobom nose dodatne opcije, funkcije, inovacije i tome slično.

HDR način je jedna od funkcija kamere po kojoj se Alpha ističe. Mogućnost da posvijetli zatamljene dijelove slike je zaista impresivna. Dovoljno je da pogledate slike ispod:

Sa isključenim HDR načinom

Sa uključenim HDR načinom

 

Jedna stvar koju Alpha nije naslijedio od S5 jeste trajanje baterije. Naime, Alpha posjeduje bateriju 1860mAh koja je slabijeg kapaciteta od baterije koja se nalazi u S5 Mini (2100mAh).  Ukoliko želite sačuvati što duže bateriju, izbjegavajte igranje igrica i pregledanje video snimaka.

Ako se zadržite samo na pretraživanju interneta, igranju, pregledanja društvenih mreža i videa, Alpha će izdržati maksimalno dan i po. Što se baterije tiče, definitivno je promašaj. Alpha zaslužuje bolje.

Pa da sumiramo. Ovo je bez sumnje Samsungov telefon najprivlačnijeg izgleda i definitivno je rival iPhone-u 6. Metalni okvir je potez koji je  Samsung već davno trebao odigrati. Sa druge strane, Alpha nije vodootporan, slab kapacitet baterije i izostanak microSD proširenja su ipak potezi koji se nisu trebali dopustiti, ali šta je tu je.

 

 

Reviews

  • Baterija - 65%
  • Izgled - 80%
  • Softwer - 80%
  • Procesor - 90%
  • Kamera - 80%
  • Ekran - 90%
  • Cijena - 70%
  • Total Score 79%
Loading User rating: 85.00% ( 2
votes )Komentariši