Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti

Specifikacije, recenzije, novosti, slike

.

Samsung Galaxy A5 recenzija

Telefoni.ba

Samsung Galaxy A5 recenzija

Galaxy A5 je novi srednje rangirani smartphone iz Samsunga, koji se svojim vanjskim izgledom i dizajnom dobro uklapa u grupu visoko rangiranih telefona, sa ipak malo pristupačnijom cijenom. Ali Galaxy A5 nudi više nego samo impresivan dizajn sa dobrim performansama. Pogledajte našu punu recenziju Samsung Galaxy A5.

 

Izgled i Dizajn

Izgled i dizajn Galaxy A5 prilično podsjeća na Galaxy Note 4. Crni metalni okvir sa srebrnim ukrašenim ivicama izgleda sjajno. Poklopac na pozadini, koji se ne može ukloniti, je također metalni, koji na dodir pruža više gumirani, a ne metalni dojam, kao što biste očekivali.

Samsung_Galaxy_A5_4
Njegov grubi sloj aluminijuma izdvaja ga od ostalih metalnih telefona, kao što su HTC One (M8), jer ne djeluje tako „hladno“. Galaxy A5 je jako tanak sa svojih 6,7 milimetara, a teži svega 123 grama. Nedostatak je jako labava home tipka, ali generalno govoreći, jasno je da je Samsung obratio više pažnje na dizajn.

 

Samsung_Galaxy_A5_6
Stakleni sloj na prednjoj strani se sastoji od dva elementa: zvučnik za pozive na vrhu, i home tipka na dnu, koja je  ukrašena srebrnim metalom. Zbog nemogućnosti uklanjanja poklopca pozadi, pristup bateriji nije moguć. Prostor za microSD i SIM karticu se nalaze na desnoj strani, ispod tipke za pokretanje i lijepo su skriveni. Sa druge strane će te naći dugme za pojačalo, a na dnu se nalaze ulazi za USB, punjač, slušalice i mikrofon.

 

Samsung_Galaxy_S5_vs_Samsung_Galaxy_A5_6
Na poleđini u centru, na vrhu, nalazimo kameru, okruženu jednim LED blicom na lijevoj i zvučnikom na desnoj strani, od kojeg ćete dobiti prilično lošu kvalitetu i jačinu zvuka.

Moramo priznati da je Samsung dobro odradio svoj posao kada je u pitanju izgled i dizajn Galaxy A5. Napuštajući izgled jeftine plastike, Samsung je uspio da čak i srednje rangiranim telefonima pruži visoko kvalitetan izgled i dojam.

 

Dostupnost i Cijena

Cijena Galaxy A5 telefona je oko 400 dolara u SAD-u, 315 GPB u Velikoj Britaniji ili 398 eura putem službene Samsung stranice. Datum izlaska Galaxy A5 je 12. Februar, 2015. godine.

 

Ekran

SamsungGalaxyA5display

 

Galaxy A5 dolazi sa 5-inčnim HD AMOLED ekranom, sa rezolucijom od 1.280 x 720 piksela, stvarajući gustoću piksela od 294 piksela po inču. Kao i kod većine Samsung ekrana, nivoi zasićenja boja su fantastični i vrlo je svijetao. Jedno je sigurno, osvijetljenje definitivno nije previše svijetlo. Dok uočite povećanje osvijetljenja od 0 do 25%, sve preko ovoga, čak i do 100%, ne daje vam osjećaj da se nešto mijenja.

AndroidPIT-Samsung-Galaxy-A5-Android-4-4-4-touchwiz-lockscreen-homescreen

 

 

Softver

 

Galaxy A5 opremljen je sa Android 4.4.4. KitKat, sa svojim TouchWiz sučeljem. Na prvom pokretanju ćete imati tri konfigurisana ekrana. Na prvom lijevom, dolazi vam čitač vijesti Flipboard, koji se obično sporo otvara. Druga dva ekrana su glavni početni ekrani sa satom, vremenskom prognozoma i vašim ikonama za glavne aplikacije.
Kao i uvijek, možete konfigurisati početni ekran dugim pritiskom na ekran kako biste dodali još ekrana, prečice za vaše aplikacije ili widgete po svom ukusu. Sasmsung TouchWiz dolazi sa postavkama za teme i početni ekran, koj će vam omogućiti da uklonite Flipboard kao i da mijenjate prijelaze između ekrana.

 

AndroidPIT-Samsung-Galaxy-A5-Android-4-4-4-touchwiz-settings-rmultitasking

 

 

Performanse

Samsungov ogroman Settings izbornik donosi opcije za gotovo sve, pa je ponekad i teško pronaći ono što želite. Dosta slićno postavljen kao Galaxy S5 i Note 4, sa opcijama listovnog pregleda i pregleda po tabu.
Jedna jako zanimljiva opcija je „Smart Alert“, pri čemu telefon vibrira kada ga pokupite ukoliko ste imali porpuštenih poziva ili nepročitanih poruka. To znači da odmah znate imali potrebe uključivati ekran da to provjerite.
Za korisnike koji uživaju u pretraživanju interneta, igranju igrica, čitanju mailova kao i druženju na društvenim mrežama, mislim da će ove specifikacije Galaxy A5 biti sasvim dovoljne.

 

AndroidPIT-Samsung-Galaxy-A5-Android-4-4-4-touchwiz-notifications-quick-settings

Procesor je quad-core Snapdragon 410, ali radi samo na 1,2 GHz, zajendo sa 2 GB RAM-a. Grafika je nešto slabije kvalitete, ali ipak, ne možemo puno očekivati od jednog srednje rangiranog telefona.

 

Kamera

Samsung_Galaxy_A5_2

Jedan od najzanimljivijih i impresivnih aspekata Galaxy A5 je njegova kamera, sa 13 MP na zadnjoj i 5 MP na prednjoj strani. Pri snimanju slika, glavna kamera je izuzetno brza, a slike su vrlo čiste.

U punom auto modu fotoaparat radi savršen. Sve pohvale Samsungu za opremanje A5 sa ovako impresivnom kamerom.

AndroidPIT-Samsung-Galaxy-A5-Android-4-4-4-touchwiz-camera

 

 

Baterija

Samsung_Galaxy_A5_3

Veličina Galaxy A5 baterije je 2.200mAh, što ne bi trebalo predstvaljati problem da izdrži čitav dan sa jednim punjenjem uz prosječnu potrošnju. To je zato što bez obzira na veličinu baterije, ekran sa niskom rezolucijom, ne zahtijeva previše od procesora i baterije.
Ako koristite Galaxy A5 intezivno, uz osvjetljenje ekrana postavljeno na 50% ili više, možete očekivati problem da izdržite do kraja dana. Međutim, A5 također ima ultra Power Saving Mode i redovan Power Saving Mode, koji će vam omogućiti da ograničite pozadinske podatek, i smanjite performanse kada je potrebno.

Izgled, osjećaj i težina Galaxy A5, kao i dobro opremljena kamera, na mnoge će ostaviti dobar utisak. Cijena se čini možda malo previsoka za ono što Galaxy A5 nudi. Generalno govoreći, ne možemo ga porediti sa najboljim android telefonima koji postoje danas, ali može koristit za osnovne stvari svakom korisniku.

 
Komentariši