Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti

Specifikacije, recenzije, novosti, slike

.

Samsung Galaxy Note 4 i S-Pen zajedno briljiraju

Telefoni.ba
SPECIFIKACIJE
Samsung Galaxy Note 4 i S-Pen zajedno briljiraju

 

 

Ukratko:

Dobre strane: Samsungov 5.7 inčni Galaxy Note 4 ima savršenu visoku rezoluciju ekrana i pravi odlične fotografije kamerom od 16 megapixela sa optičkom stabilizacijom slike. Korištenje olovke je praktičnije a baterija se puni veoma brzo.

Loše strane: Snimci napravljeni pod slabim svjetlom nisu tako dobri kao što bi trebali biti. Note 4 košta mnogo više nego ostali phableti, odnosno telefoni velikih dimenzija, kao npr. LG G3.

IZGLED, VELIČINA, KAMERA, OS, BATERIJA

Najprije ćemo se osvrnuti na cjelokupan izgled. Samsung je nakon modela Galaxy Alpha nastavio sa metalnim dizajnom i nadamo se da je rekao zbogom plastičnim oklopima i rubovima. Dakle, Note 4 izgleda mnogo bolje nego ijedan drugi Samsung model. Podloga je malo više teksturirana, sa strana ga je lahko držati i nema opasnosti da će iskliznuti iz ruke. Unatoč navedenim poboljšanjima, Note 4 i dalje zaostaje za LG G3, HTC One M8 metalnim konturama i rubovima.

Za dlaku je veći i tanji od Note 3 te gotovo identičan Iphone-u 6 Plus. U usporedbi sa LG-jem, G3 se čini “zbijenim” iako je samo 0.2 inča manji od Note 4.
Za nisku osobu sa malim rukama je skoro pa nemoguće koristiti ovaj telefon jednom rukom, dok oni malo veći i krupniji korisnici s tim nemaju problema te čak komentarišu kako im super sjeda u ruku.
Veličine je 5.7 inča kao i prošlogodišnji model ali je Note 4 odskočio korak više u rezoluciji, sa 1080p HD na 2,650×1.440p quad HD AMOLED displej. Ovo su velike impresivne cifre na velikom impresivnom ekranu koji je bez ikakve sumnje čist i oštar.
Ukoliko ste imali priliku da se susretnete sa Galaxy S5 modelom, otprilike isto vas čeka i sa ovim modelom, bar što se tiče izgleda. Standardno home dugme na dnu, sa lijeve strane tipke za zvuk, sa desne power/lock dugme (gašenje/ključanje), port za punjenje je na donjoj ivici (3.5mm) te IR Blaster na vrhu.

 

Ispod objektiva stražnje kamere nalazi se LED blic upakovan zajedno sa senzorom za mjerenje otkucaja srca koji polahko postaje još jedan Samsungov zaštitni znak. Ispod poklopca se nalazi baterija i ulaz za microSD karticu koja može imati memoriju do 64 gigabajta a ne do 128GB kao kod nekih drugih telefona. Nažalost, Note 4 nije vodootporan.
Dolazi sa instaliranim Androidom 4.4 KitKat. Google glasovno pretraživanje je isključeno ali ukoliko ga volite koristiti, možete ga sasvim normalno uključiti u opcijama. Također postoje opcije za olakšanje pri korištenju jednom rukom (npr. ako stojite u busu, dajete krv i sl.)
Što se tiče olovke (S-Pen), možda izgleda kao plastična igračka ali je ono krucijalno bez čega serija Note ne bi bila to što jest. Sekundu je kraća nego ona kod Note 3. Nova S-Pen sada ima više od 2.000 razina osjetljivosti u odnosu na prošlogodišnju od 1.000, mnogo je preciznija te sadrži nekoliko novih dodataka.

 


 

 

Kamera od 16mpx radi sjajne slike. Optička stabilizacija izvrsno obavlja svoj posao te na kraju sve rezultira velikom kolekcijom slika spremnih za izrađivanje ili dijeljenje po društvenim mrežama. Međutim nije sve tako savršeno. Slike pravljene na slabom svjetlu nisu baš oduševljavajuće. Rezultiraju slabom kvalitetom sa malo detalja, pa čak i kad je uključen način noćnog snimanja.

Prednja kamera ima 3.7 megapixela, kvaliteta slike je mnogo bolja nego na prethodniku. Beauty face način vam briše godine s lica i to je zasigurno postala jedna od omiljenih opcija onima koji vole praviti selfie snimke. Novi široki-ugao selfie način (wide-angle selfie mode) pravi 3 dijela panorame, ali uzima mnogo vremena i truda da sve bude kako treba nego što je zaista vrijedan toga. Mnogo je bolji rear-cam selfie mode (selfie sa stražnje kamere). Niz vibracija ili kratkih zvukova vam govori da ste u kadru te automatski sam slika. Kvaliteta je mnogo bolja a slika više prirodnija.

 

 

Pokreće ga snažni Qualcomm Snapdragon 805 sa 3GB RAM-a. Ima ugrađenu memoriju do 32GB. Nema nikakvih problema sa brzinom kojom obavlja zadatke. Baterija je kapaciteta 3.220mAh. Mnogi korisnici će moći izdržati 2 do 3 dana bez punjenja.

Specifikacija telefona i njegov dizajn definitivno ovaj model stavljaju na vrh ljestvice. Međutim, s obzirom na cijenu, ukoliko nećete koristiti stylus olovku, nije vam potreban veliki ekran, imate ograničen budžet ili već posjedujete Note 3, zaobiđite kupovinu ovog modela. Ali ako često pišete bilješke, volite veliki ekran, tražite najbolji Android uređaj, onda ga kupite i budite ponosni vlasnik ovog zmaja.
Komentariši