Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti

Specifikacije, recenzije, novosti, slike

.

Recenzija: Samsung Galaxy Note Edge

Telefoni.ba
SPECIFIKACIJE
Recenzija: Samsung Galaxy Note Edge

Samsung Galaxy Note Edge ima osnovu Note 4 ali sa jednim neobičnim dodatkom a to je zakrivljen ekran.
Telefon je zakrivljen samo na desnoj strani, a razlog zašto je ekran zakrivljen ni kompanija nije razjasnila.
Izgled Note 4 bi nam mogao dati uvid u dizajn telefona koji nas očekuju u budućnosti.

Samsung Galaxy Note Edge: Dizajn

Nije teško za shvatiti koliko zakrivljena ivica mijenja način rukovanja s telefonom. Za razliku od Note-a 4 ili Iphone-a 6 plus koji veoma dobro balansiraju svoj veliki okvir i koji su veoma ugodni za držanje kod Samsunga Galaxy Note Edge to zasigurno nije tako.

Začudo ali pomoćni ekran nije puno otežao Samsung Galaxy Note Edge. On teži samo 174g dok je Note 4 samo par grama teži 176g.
Sve osim dodatnog ekrana na Note Edgu je isto kao i kod Note 4.

To znači da Edge zadržava stvari koje su nam se dopale kod Note-a 4. Zadnji poklopac se lahko skida tako da možete na lahan način doći do baterije, microSD slota i mjesta za SIM karticu.

Dugmad su uglavnom na istom mjestu kao i “Home” dugme koji ima poboljšan senzor za prepoznavanje otiska prsta. Izuzetak je standby dugme koje se sada nalazi na vrhu telefona da se prilagodi zakrivljenom dijelu ekrana.

Za S-Pen korisnike olovka je još uvijek netaknuta, naravno smještena je u istom odjeljku. Na pozadini telefona možete naći mali kao i senzor kamere sa senzorom za otkucaje srca.

 

Galaxy-Note-Edge-8

Samsung Galaxy Note Edge: Screen

Ako prekrijemo dodatni ekran vidjećemo da Galaxy Note Edge ima nešto manji ekran od Note 4 ali iste kvalitete.

Ekran je 5,6-inčni Super AMOLED sa Gorilla Glassom istim kao u Note 4.

Ima rezoluciju od 1600×2560 tako da ćete dobiti dodatnih 160 piksela na zakrivljenom dijelu telefona. Ovaj se telefon još može pohvaliti velikom gustinom piksela koja iznosi 524 ppi što govori da je jasnoća slike veoma impresivna.

Možete dobiti iste neizmjerno svijetle, jarke i oštre rezultate slika kao na Note-u 4 i možete uživati u fantastičnim nivoima crne boje dok gledate filmove.

Note-Edge-3455

 

Samsung Galaxy Note Edge: Software

Samsung Galaxy Note Edge radi na Android-u 4.4 Kitkaat sa Samsungovim TouchWiz-om i to je nešto slično kao i na Note-u 4.

Poboljšane karakteristike uvedene su još na Note-u 4 kao što je multi-window ali sa zakrivljenim ekranom gubi na funkcionalnosti.

Glavne aplikacije i one koje najviše koristimo nalaze se na dnu ekrana.

To je ustvari Web pretraživač, kamera i Google Play prečac.

Još uvijek telefonu možete pristupiti povlačenjem prsta od dna prema vrhu ekrana .

Note-Edge-Spen

 

Kamera

Kamera Note Edge potpuno odgovara postavkama kamere kao u Note 4.  Isti 16-megapikselni senzor koji se nalazi i unutar Galaxy S5 podržava odličnu optičku stabilizaciju slike te pojačava slabo osvijetljenje i povećava “night mode” performanse.

Za video snimanje možete koristiti 4K snimanje ali vam preporučujemo da ostanete opredijeljeni za Full HD 1080p snimanja gdje ćete moći koristiti jedne od najkorisnijih video funkcija te optičku stabilizaciju slike.

Senzor prednje kamere ima 3,7 megapiksela sa f/1,9 otvorom i dobro je opremljen za video chat i fotografije. Ako vam je potrebno snimanje sa prednjom kamerom budite bez brige jer ona osigurava podršku Full HD 1080p snimanja te nećete imati problema sa podrhtavanjem slike.

Note-Edge-32443

 

Samsung Galaxy Note Edge: Baterija

Note Edge se oslanja na istu bateriju kao Note 3 ali ne i kao Note 4. On koristi 3,000 mAh bateriju umjesto 3,200 mAh, što je malo iznenađujuće s obzirom da ima jedan dodatni ekran koji mu pravi dodatnu potrošnju baterije.

Tijekom normalnog dana, provjeravanja Facebook-a, Twittera, slušanja muzike ili pregledavanje weba, može dovesti bateriju do 30% što znači da baterije ne može izdržati niti jedan dan normalnog korištenja.

U noći će se upaliti ultra način za uštedu energije, što će ograničiti mogućnost telefona kao što je korištenje kamere. To trajanje baterije prikazuje ono što se moglo vidjeti i kod Note-a 4 prije novog firmware update-a, koji je poboljšao performanse baterije.

 

Da li je Samsung Galaxy Note Edge smartphone koji trebamo kupiti ?

Vjerovatno ne.

Note Edge je telefon koji je čudno sumirati. Volimo sličnosti koje ima sa Note 4 ali još uvijek ne shvatamo upotrebu zakrivljenog dijela telefona. Možda će jednog dana ima više koristi ali to još ne postoji.

Ima nekih nedostataka kao što je trajanje baterije i položaj dugmića power/sleep.

Ako vam treba veliki telefon onda vam moramo reći da je Note 4 kralj među pametnim telefonima a šta će biti sa Samsungovom zanimljivom idejom oko Note Edge-a vrijeme će pokazati.

 

 

Reviews

  • Trajanje baterije - 70%
  • Dizajn - 70%
  • Software - 65%
  • Performanse - 90%
  • Kamera - 95%
  • Kvalitet ekrana - 90%
  • Total Score 80%
Loading User rating: 0.00% ( 0
votes )Komentariši