Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti

Specifikacije, recenzije, novosti, slike

.

Recenzija: Microsoft Lumia 535

Telefoni.ba

Recenzija: Microsoft Lumia 535

Prvi Microsoft-ov niskobudžetni telefon Lumia 535 najavljen je prije nekoliko mjeseci i namijenjen je prvenstveno korisnicima koji traže telefon sa povezivanjem i konekcijom koju najnoviji imaju. Sa cijenom u Americi od 169.99$, Lumia 535 nosi zvono Windows Phone 8.1 sistema i Snapdragon 200 procesora sa 1 GB RAM-a.
Ako ga kupite novog, u kutiji ćete još dobiti korisničko uputstvo, punjač i slušalice.

Lumia 535 ima ekran od 5 inča ali nije neudobna za držanje u ruci i rukovanje. Gustina piksela nije na zavidnom nivou. Rezolucija 540×960 daje omjer 220PPI što znači da ćete trebati zumirati kako bi pročitali neki tekst na web stranici.

Bićete ugodno iznenađeni temperature boje koja ide na 7069K – malo više od referentne vrijednosti koja je 6.500K te ekran ne izgleda previše hladno, a njegova reprodukcija boja je ugodna i vrlo precizna.

Dolazi sa instaliranim Windows Phone 8.1 jedinstvenim, mobilnim sistemom koji nije sastavljen od tipičnog izgleda i tipki koje viđamo na Androidima, nego ima početni menu, poznat kao “Start”, prepun prilagodljivih pločica tipičnih za Windows 8 koje predstavljaju zasebne aplikacije. Neke od njih mogu biti aktivne i nazivaju se “Live Tiles”, pokazuju obavijesti svojih aplikacija kako bi korisnik bio u toku sa svim dešavanjima za koje je aplikacija zadužena.

screens

535 također dolazi sa Cortanom, Microsoftovim virtuelnim asistentom koji je dokazao da je jednako sposoban kao i ostali konkurentski asistenti. Cortana će zapamtiti vaše ime i ono što vas najviše zanima te će vam često predlagati neke aktivnosti i vijesti za koje misli da će vam biti zanimljive. Microsoft je izgubio mnogo vrijeme kreirajući Cortanu da zvuči i djeluje više kao živo biće nego kao robot dok konstruiše svoje rečenice i zaista su uspjeli u toj namjeri. Cortana je trenutno jedini asistent koji ne zvuči poput robota.

Windows Phone 8.1 također uključuje Office paket koji se bez problema pokreće i radi na Lumia 535 modelu. Pruža korisnicima mogućnost da čitaju i lahko mijenjaju dokumente iako ekran od 5 inča nije idealan u te svrhe.

Već smo spomenuli da Lumiu 535 pokreće 1.2GHz Qualcomm Snapdragon 200 koji je upotpunjen sa 1GB RAM-a. Ima 8GB integrisane memorije, ali otprilike 3GB je zauzeo operativni sistem, ali s obzirom da 535 ima podršku za microSD, microSDHC i microSDXC karticu možete proširiti memoriju čak do 128GB.

Ukoliko budete koristiti Explorer za pretraživanje većih i težih web stranica, sadržaj vam se neće baš tako brzo učitavati, a Youtube sadržaj i video snimci će se povremeno narušavati. Kada budete otvarali i pregledali lakše i manje web stranice, učitavanje će ići brže.

Igranje igrica je moguće samo ako nisu teške i zahtjevne memorijski i grafički, a gledanje video snimaka ili čak filmova neće biti moguće dok ih ne pretvorite u neki slabiji format.

Što se tiče kamere, Lumia 535 je opremljena sa 5 megapixela na obe strane. UI kamera je poprilično jednostavna i nudi brzi pristup svim podešavanjima sa gornje trake (ISO, ekspozicija, vrijeme okidanja, blic). Korisnik samo treba da izabere postavku koju želi, kontrole će se pojaviti na desnoj strani ekrana te je lahko sve podesiti desnim palcem. Nažalost, nakon što se uslika slika, ne izbacuje pregled a ni ikonu koja omogućava da se vidi posljednja slika.

Slike naposljetku izgledaju poprilično čisto, jasnih boja. Ukoliko nema dovoljno svijetla mogu biti tamne, ali dnevni snimci i slike su prihvatljive kvalitete. Nažalost, na najmanji nagovještaj nepovoljne ravjete i lošeg osvijetljenja slike postaju zrnaste.
Prednja kamera će privući obožavaoce selfie slikanja, s obzirom da ima posebnu aplikaciju koja se zove Lumia Selfie i nudi razne filtere i opcije uljepšavanja da bi napravili savršene selfie snimke.

Ako želite snimati video, to ćete moći samo zadnjom kamerom. Kvalitet nije očaravajući, mogu se primijetiti tačkice čak i u idealnim uslovima snimanja. Snimljeni zvuk je također prosječan, te su video snimak i zvuk zajedno pogodni samo za dijeljenje društvenim mrežama, ali za uspomene i bilježenje lijepih trenutaka nikako nisu.

Dolazi sa 1,905 mAh baterijom što može zvučati kao da ne može izdržati dugo u životu nakon samo jednog punjenja. Manjak piksela i 1.2GHz Snapdragon SoC rezultiraju značajnom uštedom baterije te telefon može normalnom upotrebom izdržati čak nekoliko dana. Windows Phone još ima i funkciju štednje baterije koja također mnogo pomaže. Zvanični rezultati testiranja kažu da je Lumia 535 podnijela 11 sati telefonskog razgovora nakon jednog punjenja baterije, a čak 23 dana stand-by načina. Oba rezultata su prosječna, ništa posebno impresionirajuće.

Dakle, Lumia 535 donosi pozitivno iskustvo sa Windows Phone 8.1 sistemom za oko 169$. Za tu cijenu nismo ni očekivali pretjerani dizajn koji će nas fascinirati. Tu je također loša rezolucija i ispodprosječna kamera. Sa druge strane imamo ekran od 5 inča, dobar Phone sistem koji bez problema radi, Office paket, Cortanu i poprilično dobru bateriju. Sve u svemu, Lumia je dobar izbor za one koji žele isprobati Windows Phone  sistem ali ne žele da daju pare za neke skuplje varijante.

Imate li ovaj telefon kod sebe? Kako ste zadovoljni njime?
Komentariši