Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti

Specifikacije, recenzije, novosti, slike

.

Prvi Ubuntu telefon se u Evropi očekuje sljedeće sedmice (Video)

Telefoni.ba

Prvi Ubuntu telefon se u Evropi očekuje sljedeće sedmice (Video)

Ubuntu, davno izgubljeni operativni sistem koji je debitovao prije dvije godine, konačno se vraća u markete. Canonical, kompanija koja stoji iza ovog sistema, prošlog februara se udružila sa Meizu i BQ, ali nisu postigli nikakve rezultate. Sada su konačno Canonical i BQ odlučili obistiniti predstavljanje i lansiranje telefona o kojem se dugo šuškalo.

Prvi Ubuntu telefon će zapravo biti novi, izmijenjeni Aquarius E4.5, niskobudžetni BQ telefon koji obično pokreće Android. Aquarius E4.5 Ubuntu izdanje ima qHD ekran, od 4.5 inča rezolucije 540×960, 1.3GHz četverojezgreni MediaTek A7 procesor, 1GB RAM-a i grafičku Mali 400GPU. Telefon također ima 8GB ugrađene memorije, bateriju 2.150mAh, zadnju kameru od 8MP i prednju od 5. Specifikacije nisu impresionirajuće, mada će se telefon prodavati po poprilično niskoj cijeni od otprilike 170$.

Telefon će najprije početi sa prodajom u Evropi, a u vezi lansiranja na američko tržište se još uvijek ništa ne zna osim toga da su iz BQ-a rekli kako aktivno rade na planovima razvijanja i u SAD-u.

Aquarius E4.5 će se suočiti sa više konkurenata nego što su očekivali, poput Motorole Moto G, E i beskonačno drugih niskobudžetnih telefona na Android tržištu. Ono po čemu će se ipak isticati je primjer novog korisničkog sučelja, odnosno izgleda naziva Scopes koji će sadržaj i usluge prikazivati direktno na početnom ekranu, nudeći korisnicama bogato, cjelokupno iskustvo. Scopes će razvrstavati u kategorije sadržaj koji će kupiti sa više izvora poput Youtube-a, Vime-a, vijesti i mnoštva drugih primjera stranica te će ih postavljati automatski na početni ekran. Telefon podržava HTML5 i, kako kažu, neće biti samo još jedan klon Androida ili iOS-a.


 

 
Komentariši