Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti

Specifikacije, recenzije, novosti, slike

.

Prvi dojmovi o tek predstavljenom HTC One M9!

Telefoni.ba

Prvi dojmovi o tek predstavljenom HTC One M9!

HTC One M9 je telefon o kojem nije baš jednostavno pričati s obzirom na to da, iako je fantastičnog dizajna, odlično urađen i snažne performanse, po detaljima se ne razlikuje mnogo od prethodnog One M8.

Međutim, HTC je ipak proizveo još jedan od najboljih trenutnih telefona na tržištu, kao što je to uradio i prije dvije godine kada je predstavio HTC One M8.

Izgled

Izgled HTC One M9 modela se ne treba mnogo objašnjavati, dovoljno je samo da se osjeti. Osjećaj koji daje tokom držanja u ruci se ne može dočarati slikama. Zaobljena pozadina čini da ga je ugodno držati, a težina i cjelokupan izgled pridonose premium osjećaju.

Tipka za gašenje se nalazi ispod tipki za pojačavanje i smanjivanje zvuka i to je pomalo iritantno, s obzirom da su sve tri tipke istog oblika te nije lahko odmah shvatiti da li ste prst postavili na tipku za gašenje ili na tipku za zvuk.
HTC One M9 review (32)-650-80

Tipka za gašenje je malo grebenasta i taj detaljčić bi vam mogao pomoći u snalaženju među ove tri tipke, ali svakako bi bilo bolje i jednostavnije da su npr. tipke za zvuk na drugoj strani, ili da je microSD ulaz na lijevoj strani ispod SIM ulaza kako bi se više dobilo na prostoru.

Ovo možda zvuči sitničavo, ali kad god pritisnete pogrešno dugme shvatit ćete o čemu pričamo. Sve u svemu, HTC je podigao svoje umijeće na jedan veći nivo. Kučište je ovaj put više metalno nego što je ikad bilo i ostavlja fini, elegantni dojam.

Ekran ujedno djeluje fascinantno, ali nas je donekle i razočarao. Rezolucija 1920 x 1080 na ekranu od 5 inča je definitivno dobra, izgleda svijetlo, raznobojno i bogato. Razočaravajući dio se odnosi na temperaturu boja gdje se primijeti zeleni ton koji ne postoji na prethodniku. Nadamo se da će to popraviti prije no telefon puste zvanično u prodaju.

HTC One M9 review (1)-650-80

HTC ovaj put nije posvetio posebnu pažnju poboljšavajući ekran u odnosu na prošlogodišnji model, ali je ipak solidan te ima dobru šansu za učuvanje baterije.

Specifikacije i performansa

HTC One M9 nije imao mnogo prostora za neke inovativne stvari, jer je kompanija mnogo toga već odradila u prethodnim godinama. One M7 iz 2013. godine je bio odlično dizajniran, ali je pao na poljima napajanja i baterije, dok je One M8 riješio te probleme. HTC je ovaj put ponovio to isto sa One M9, dodajući Qualcomm Snapdragon 810 procesor.

HTC One M9 review (20)-650-80

Uz osmojezgreni čip sa 3GB RAM-a, za brzinu i obavljanje zadataka ovog telefona neće biti nikakvih problema. Sve je kristalno čisto, brzo, a aplikacije su gotovo pa nepogrešive u otvaranju i zatvaranju. Ostatak liste specifikacija je impresivan, barem na papiru. Baterija od 2800mAh je poprilično velika za HTC, brend koji voli zaostajati kada je u pitanju baterija flagship modela.

Kamera od 20MP će vas oduševiti, a BoomSound zvučnici su ovaj put prožeti Dolby snagom koji omogućava bogato iskustvo zvuka sa i bez slušalica.

HTC One M9 review (22)-650-80

Kamera i baterija

Tokom prvog korištenja telefona i pokretanja kamere, nije se pokazala tolikom dobrom. HTC je dvije godine pokušavao dokazati da kameri nije potrebno mnogo megapiksela, nego samo malo više svjetla. Kako god, Ultrapixel senzor na One i One M8 nije bio baš najbolji.

Očekivali smo da ćemo ove godine dobiti 8MP Ultrapixel senzor ponovo sa Duo kamerom, ali iznenadio nas je Sony senzor od 20MP. Slike su zrnaste, imaju manjak dubine i boje te jednostavno ne impresioniraju ni na koji način izuzev u dobrim uslovima svjetla, a ako ćemo iskreno, u takvim uslovima je svaka kamera dobra.

Ultrapixel prednja kamera ima ugrađen prošlogodišnji senzor koji je mnogo bolji u uslovima performanse nego stražnji. Selfie snimci su općenito dobre kvalitete, pa čak i pod slabim svjetlom.

Što se tiče glavne kamere, postoje i neki dodatni efekti poput duple ekspozicije, dodavanja efekta prizme i sl., ali ništa posebno.

Baterija se tokom dva dana korištenja pokazala izuzetno dobrom, a također dolazi sa načinom za štednju baterije koji zaista besprijekorno funkcioniše te omogućava bateriji trajanje do 8 dana uz korištenje istog.

Potajno smo sigurni da je HTC ovaj put riješio sve svoje nevolje u vezi baterije – slabija rezolucija, povećana efikasnost i bolje napajanje, a to sve zajedno u paketu bi moglo značiti da će HTC definitivno odbaciti mrlju sa imena, odnosno dodijeljeni naziv najgoreg vodećeg brenda kad su u pitanju baterije.

OneM9-HandsOn-11-650-80

Zaključak

HTC One M9 nije veliki napredak u odnosu na One M8 te će mnoge od vas sigurno razočarati. Nema dvojbe oko toga da je kvalitetno i odlično izrađen te nam je drago što nisu mnogo eksperimentisali oko izgleda.

Ukoliko želite da pređete sa One M7 na M9 onda ćete voljeti ovaj novi model. Mnogo je sličan M8, u skoro svim segmentima je za nijansu bolji, osim kamere. Nadamo se da će HTC u budućnosti malo više poraditi na tome.

Šta vi mislite? Kako vam se za početak dopada?


 

 
Komentariši