Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti

Specifikacije, recenzije, novosti, slike

.

Primijećene 3 sumnjive aplikacije na Google Play marketu

Telefoni.ba

Primijećene 3 sumnjive aplikacije na Google Play marketu

Google servisu su promakle tri aplikacije koje u sebi nose zloćudni malware i dostupne su za preuzimanje na marketu. Rečeno je da te aplikacije dosad imaju preko 5 miliona preuzimanja, što znači da je zaraženo preko 5 miliona uređaja.

Aplikacije se u početku čine sasvim pristojno i nema nikakvih naznaka o tome da se negdje u sadržaju krije malware. Tek nakon određenog perioda, otprilike 30 dana korištenja aplikacije, počinju se dešavati stvari na koje nismo navikli. Npr. pojavljuje se ,moštvo reklama čim otključate telefon, upozorava vas na sigurnosni problem,  pojavljuje se tekst da je uređaj zaražen ili pun porno sadržaja. U svakom slučaju, koji god da se pojavi, nudi vam se da kliknete na rješavanje problema.

Ukoliko ste dovoljno naivni da nasjednete na to, preusmjeriti će vas na opasnu stranicu koja je krcata lažnim aplikacijama, uključujući i one koje šalju SMS poruke ili skupljaju lične podatke. Međutim, neki korisnici su bivali preusmjereni i na legitimne antivirusne aplikacije na Google Play marketu. Zbog toga kruže glasine da su programeri ovih aplikacija plaćeni od strane neke, nazovimo antivirus kompanije, kako bi korisnici pokušali da se riješe štetočina tako što će pruzimati antivirus dotične kompanije te bi ista dobila na popularnosti.

 
Komentariši