Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti

Specifikacije, recenzije, novosti, slike

.

Predstavljamo vam iOcean X7S-T – jeftin, a kvalitetan telefon od nedavno i na našem tržištu

Telefoni.ba

Predstavljamo vam iOcean X7S-T – jeftin, a kvalitetan telefon od nedavno i na našem tržištu

Da li ste čuli za brend iOcean? Za malo novca, korisnik može imati ekran od 5 inča koji ima Full HD rezoluciju, četverojezgreni procesor, 12.6 MP kameru, Android operativni sistem, itd. U nastavku teksta pročitajte još detalja o ovom brendu koji se od nedavno pojavio u BiH kao i njihovom modelu kojeg vam predstavljamo po prvi put: iOcean X7.

iOcean X7 se odavno širi po evropskom tržištu. Najskuplji telefon ove kompanije košta oko 250 eura. Za performansu telefona je zadužen MediaTek, a konkretno model X7 napaja Cortex A7 procesor sa 4 jezgre. Kao i mnogi drugi telefoni koji dolaze sa kineskog tržišta, tako i ovaj model ima podršku za dvije SIM kartice.

csm_teaser_5a417d6f8b

Telefon je izgledom jednostavan i većinom je napravljen od plastike. Na polju na kojem djeluje X7 onda kad se radi o hardveru, postoji širok raspon jakih konkurenata jer se takmiči sa telefonima srednje i visoke kvalitete, dok je cijenom u rangu sa jeftinim, niskobudžetnim telefonima. Neki od hardverskih rivala su Google Nexus i Amoi N828, a oni sa kojima je u sukobu po cijeni su Samsung Galaxy S Duos i Sony Xperia E Dual.

Dužine je 141mm, širok 68.7mm i tanak 8.9mm što ga po dimenzijama svrstava među telefone istog cjenovnog ranga. Ekran od 5 inča zauzima najviše mjesta, dok su uobičajene Android tipke smještene odmah ispod ekrana. Iznad ekrana se nalazi svjetlo, senzor neposredne blizine, prednja kamera i zvučnici. Kučište je izrađeno od plastike te je otporno na otiske prstiju. S obzirom na težinu od 147 grama, odlično sjeda u ruku i čini se mnogo lakšim nego što to zaista jest. Drugi uređaji poput Sony Xperie Z koja je teška 146 grama i HTC One od 143 grama se čine mnogo težim.

Objektiv glavne kamere je ukrašen kromiranim prstenom. Osim toga, dvije fizičke tipke (za gašenje i zvuk) su također metalnog izgleda. Pozadinski poklopac se može lahko skidati zahvaljujući udubljenju u donjem, lijevom uglu, a ispod poklopca se nalazi baterija od 2000mAh koja se može mijenjati i vaditi. Do ulaza za SIM i memorijske kartice je lahko doći.

iOcean X7 je obezbijeđen MT6589 čipom i također nudi 1GB RAM-a. Memorija se može dodatno prošiti uz memorijsku karticu do 32GB.

Kamera

 iOcean X7 očigledno želi da impresionira korisnike onako kako to rade veliki igrači te nam nudi i kameru od 12.6 MP, uključujući i stabilizaciju slike. Kamera bi mogla biti bolja nego što to jest, ali za cijenu koju nudi ni ne tražimo impresivne slike kao na Appleovim ili Samsungovim modelima koji koštaju duplo, pa čak i troduplo više.

Prednja kamera je namijenjena najviše za video pozive i ima poprilično dobru rezoluciju od 1752×1168 piksela.  Ova kamera može snimati video u rezoluciji od 720p (1280×720 pixels), a prednja kamera to može raditi u Full HD (1920×1080 piksela).

Ekran

Nije samo IPS ekran od 5 inča neobičan za cijenu koju X7 nudi, nego i njegova rezolucija od 1920×1080 piksela. Full HD ploča i format 16:9 ima gustinu piksela od 440 PPI. Amoi N828 model (960×540 piksela) nema HD rezoluciju poput ove, kao ni Nexus (1280×768 piksela). Neki od telefona sa kojima se moža takmičiti po pitanju rezolucije su HTC One, Samsung Galaxy S4 i Sony Xperia Z.

Osvjetljenje od 86% je još jedan dodatni plus za X7.

U uslovima korištenja vani, odnosno na dnevnom svjetlu, iOcean X7 se i tu pokazao veoma uspješnim. U uslovima tmurnog vremena, na ekranu je lahko čitati, dok jedine probleme može zadati čitanje na direktnoj sunčevoj svjetlosti. Uglovi posmatranja su veoma dobri zahvaljujući IPS ekranu koji opravdava naša očekivanja.

Performansa

 MT6589 SoC je četverojezgreni procesor  baziran na Cortex A7 čipu, koji taktuje svaku jezgru između 497 MHz1201 MHz. Ukoliko napajanje jedne jezgre nije potrebno, automatski se gasi kako bi sačuvao energiju, odnosno bateriju. Procesor je podržan RAM-om od 1GB koji radi na 533 MHz. Što se grafike tiče, tu je PowerVR SGX544, sličan onom kod Galaxy S4 modela.

iOcean X7 veoma brzo učitava web stranice, a uz veliki ekran i brzinu kojom vlada, pretraživanje interneta je čista zabava. Iako je jeftin, ipak je postigao dobre rezultate na benchmark testiranju.

Baterijaimages_upload_2012_1cd_sku078152b  _8_

Tokom testiranja, baterija je izdržala oko 13 sati. Minimalni vijek baterije je iznosio 3h i 20 minuta, što je s obzirom na veličinu ekrana i osvjetljenje, više nego prihvatljivo.

Bateriju možete zamijeniti drugom sa kapacitetom 3000mAh što će osigurati duži vijek do 50% ukoliko mnogo vremena aktivno koristite telefon.

Zaključak

iOcean X7 nije jedan od onih skupocjenih, kvalitetnih telefona. Ali kada je riječ o telefonima srednjeg ranga, tu se nalazi među prvima, pogotovo kada uzmete u obzir njegovu cijenu i ono što sve nudi za istu. Telefon sa ekranom od 5 inča koji košta manje od 200 eura je i više nego dobar pogodak.

Ukoliko ne koristite previše zahtjevne aplikacije i želite telefon sa velikim ekranom kojeg ćete najviše koristiti za pretraživanje interneta, dopisivanje i razgovaranje sa prijateljima, pozive, mailove, onda će X7 za vas biti pravi telefon koji vas na tim poljima neće razočarati.

Komentariši