Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti

Specifikacije, recenzije, novosti, slike

.

Nexus 6

Telefoni.ba

Nexus 6

Google je odlučio da polahko krene ka vrhu sa visoko-budžetnim modelima. Počeo je sa tabletom Nexus 9, a sada na red stupa Nexus 6. Na prvi pogled, Nexus 6 izgleda poprilično ogromno. Širi je od iPhone-a 6 Plus a viši od Galaxy Note 4 telefona, titan među titanima.

Sve fizičke tipke su smještene na desnoj strani Nexusa 6 i lahko se mogu dosegnuti desnim palcem ruke. Teško ga je koristiti jednom rukom što je i za očekivati s obzirom na njegove dimenzije.

S prednje strane Nexus 6 izgleda kao fin komad stakla, ali zadnja strana je od plastike koja je ovaj put malo jača i bolja nego ona kod Nexusa 5. Sve to zajedno je uklopljeno u metalni okvir.
Naizgled, Nexus je veoma dobar telefon, izgledom bolji nego LG G3 i tu je negdje sa Galaxy Note 4.

Na žalost mnogih nije vodootporan te preporučujemo čuvanje što dalje od vode i vlažnih stvari. Ukoliko želite telefon koji je u potpunosti vodootporan, pogledajte Sony Xperiu Z3, Galaxy S5 ili HTC Desire Eye čije recenzije i specifikacije možete pronaći na našoj stranici.

Veličina Nexusovog ekrana je 6 inča, a da budemo još precizniji 5.96 inča što oduzima dah onima koji su obožavatelji velikih ekrana. Koristi AMOLED tehnologiju poput Galaxy telefona, za razliku od LCD ekrana kojeg posjeduje iPhone 6 Plus.
Rezolucija se podudara sa rezolucijama Galaxy Note 4 i LG G 3 čija brojka je 2560x1440p. što ih čini veoma oštrima.

Nexus uređaji nikad nisu imali otvor za microSD karticu i proširenje memorije, pa tako ni Nexus 6. Standardno izdanje Nexusa 6 ima 32GB ugrađene memorije, ali također možete kupiti i drugi model sa 64GB.
Što se tiče konekcija, Nexus 6 nam naravno nudi Wi-Fi, zatim 4G, microUSB povezivanje te Bluetooth 4.5. I da, ima omogućeno Qi punjenje. Za one koji ne znaju, Qi je bežično punjenje telefona magnetnom indukcijom.
Pokreće ga Snapdragon 805 2.7GHz procesor sa Android 5.0 Lollipop operativnim sistemom te podržava 3GB RAM-a. Iste je konfiguracije kao i Note 4 – jedan od najbržih telefona 2014-e godine. Aplikacije se pokreću izrazito brzo i nema nikakvog dugotrajnog čekanja ili usporavanja.
Neki rezultati pokazuju čak i da je Nexus 6 brži nego Note 4.

Što se tiče kamere, na papiru izgleda impresivno: 13 megapixela senzor, optička stabilizacija slike i dual-LED blic su nešto što bi trebalo rezultirati fascinantnim snimcima. Pošto Nexus 6 cjenovno staje rame uz rame sa vodećim flagship modelima, na kameru treba obratiti pažnju. Na dnevnom, pogodnom svjetlu kamera daje odlične rezultate. Međutim, u zatvorenom prostoru i nije baš oduševljavajuća. Pogledajte usporedbu sa iPhone-om 6 i Note 4.

 

Ako uključite HDR stvari će postati još gore. Treba mu nekoliko sekundi da fokusira sliku i uslika. To nije ono što želimo za visoku cijenu. Mnogi korisnici žele  u nekim situacijama što brže hvatanje trenutaka bez ikakvog čekanja.

U okolnostima slabog svjetla Nexus se pogotovo ne može porediti sa najboljima. U odnosu na kameru Nexusa 5, ova je definitivno mnogo bolja, ali na tržištu za istu ili približnu cijenu kupci mogu uzeti telefon koji posjeduje još bolju.

Ispod plastične pozadine se krije baterija 3220mAh koja napaja ovaj ogromni ekran i visoku rezoluciju.  Potpuno je iste veličine kao i baterija kod Note 4, samo što je Samsungova izrdržljivija. Testirana je na konstantom puštanju i pregledavanju video snimaka te se predala nakon 10 sati neprestanog korištenja. To je skoro sat manje od iPhone 6 Plus i 2 sata manje od Note 4. Dakle, tu su negdje i što se tiče baterije.
Ukoliko baš želite telefon velikih dimenzija, radije vam preporučujemo iPhone 6 Plus ili Galaxy Note 4. Note 4 će uskoro imati Android 5.0 Lollipop, ima bolju bateriju, bolju kameru, istu rezoluciju te bonus S olovku. Bolji je u skoro svim sferama. Nexus 6 zaista nije loš telefon – daleko od toga. Ali mislimo da za svoje sposobnosti ima malo poveliku cijenu. Sa druge strane, na tržištu imamo uređaje koji su jeftiniji, a u nekim sferama bolji od Nexusa 6.
Npr. Huawei Ascend Mate ima ekran od 6 inča i nudi skoro iste mogućnosti kao i Nexus 5 a mnogo je jeftiniji. Zatim imamo Moto X koji je skoro identičan ali ima pogodniji ekran od 5.2 inča i također je jeftiniji.  Nakon njega slijedi LG G 3. i tako dalje.

Google je donekle uspio da se odmakne od proizvodnje nisko-budžetnih telefona ali Nexus 6 ipak nije toliko dobar da bi se mogao nadmetati sa konkurentima. Previše je velik i previše skup za ono što nudi.


 

 

Reviews

  • Baterija - 80%
  • Izgled - 80%
  • Cijena - 70%
  • Performansa - 80%
  • Kamera - 70%
  • Rezolucija - 80%
  • Total Score 76%
Loading User rating: 70.00% ( 1
votes )Komentariši