Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti

Specifikacije, recenzije, novosti, slike

.

Nexus 6, Nexus 9 i Android Lollipop

Telefoni.ba

Nexus 6, Nexus 9 i Android Lollipop

 

Velika novost u svijetu Android telefona je službeni početak rada Nexus 6 telefona i Nexus 9 tableta. Google-ovi novi uređaji će raditi na najnovijoj verziji Android OS-a nazvanoj Lollipop.

 

Nexus 6 je pravi phablet sa 5.9″ ekranom visoke rezolucije. Telefon će biti dostupan za kupovinu krajem ovog mjeseca, a u prodaji u novembru. Nexus 6 radi Motorola (ne LG, kao što je to do sada bio slučaj) i koštat će 650 dolara (oko 1000KM) bez ugovora. Ovo je prvi telefon u seriji Nexus čija je cijena ovako visoka, a Google i Motorola je opravdavaju kvalitetnom izradom i fantastičnim specifikacijama.

Motorola Nexus 6 (2014)

Motorola Nexus 6 (2014)

Nexus 9 tablet je po veličini sličan Amazonovom Kindle Fire HDX sa 8.9″ ekranom. Napaja ga nVidia Tegra K1 procesor i sigurno će biti zvijer od uređaja.

 

Lollipop aka Android 5.0

Kao što je već neko vrijeme poznato, nova verzija Android Operativnog Sistema je dobila naziv Lollipop. Najave i prezentacije, kao i Android L preview koji je dostupan entuzijastima da isprobaju novi sistem prije zvaničnog puštanja u upotrebu, već nagovještavaju da se radi o potpuno novom sistemu, sa mnoštvom novih i interesantnih opcija, funkcija i dodataka. Google je fokus stavio na optimizaciju baterije i performansi, tako da možemo očekivati jedan veoma kvalitetan, moderan i stabilan Operativni Sistem.

Do sada je jasno da će Android Lollipop biti zvanično podržan na Nexus 4, Nexus 5 i Nexus 6 telefonima, kao i tabletima Nexus 7, Nexus 8 i Nexus 9. Osim Google-ovih uređaja, Sony je također najavio punu podršku na Xperia Z liniji.

 

Nažalost, mi ćemo morati sačekati neko vrijeme dok nova linija Nexus uređaja bude dostupna u domaćim radnjama, ali na svu sreću do tada ćemo se moći igrati novim Android OS-om.
Komentariši