Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti

Specifikacije, recenzije, novosti, slike

.

Mali vodič za kupovinu telefona

Telefoni.ba

Mali vodič za kupovinu telefona

Sasvim je normalna stvar da kupovina novog telefona preraste u pravi izazov, pogotovo ukoliko želite da kupite trenutni najbolji uređaj koji se nalazi na tržištu, npr. ne možete da se odlučite između Iphone-a 6 Plus i Galaxy Note-a 4, a koji su također tu negdje sa XPeriom Z3 i drugim izdanjem Motorole Moto X. Međutim, zavisno od vaše finansijske situacije i mjesta gdje živite, naravno da ne morate kupiti svjetski vodeći smartphone, Nokia Lumia 635 ili jedna od Motorola GS su sasvim solidni i dobri telefoni za manju cijenu. Pa da pređemo na stvar:

 

1. Nemojte biti škrti kada je u pitanju izbor telefona

Kada jednom izabrete i kupite mobilni telefon, zasigurno ćete ga imati i koristiti dugo vremena. Kupite najbolji telefon koji sebi možete priuštiti. Dobra kamera i procesor će vam zasigurno trebati da vas služe što je duže moguće, jer ne želite da bacite pare na neki slabi uređaj koji će vas poslužiti par mjeseci i kraj. Baterija postaje sve slabija i slabija ukoliko telefon prečesto punite, pa obratite pažnju i na kapacitet iste. Što veći kapacitet – to bolje.

 

2. Morate znati konkretno koje funkcije i dimenzije želite

Ako raščistite sami sa sobom šta tačno želite od vašeg telefona, da ima koje funkcije, sposobnosti, opcije itd., to će vam pomoći da ne platite previše. Ukoliko npr. nećete koristiti Stylus olovku, ili novi IU, ne kupujte Galaxy Note jer možete pronaći neku drugi uređaj koji ima ostale opcije kao Note ali nema olovku ili IU.
U neku ruku, kupovina mobilnog telefona je zapravo neka vrsta povezanosti između vas i fizičkog objekta. Iz tog razloga posebnu pažnju obratite na dizajn uređaja jer ćete provoditi mnogo vremena zajedno; obratite pažnju na to je li vam ga ugodno držati u ruci, prilagođava li se vašem stilu, načinu života i slično.

   Veličina ekrana

 1. Veliki ekrani:
  Pametni telefoni postaju sve veći i veći, ta činjenica je neoboriva. Sada je nekadašnji uređaj od 5 inča koji je bio smatran ogromnim skoro na dnu ljestvice velikih telefona, a Apple je čak prešao u kategoriju phableta sa svojim 6 Plus-om od 5.5 inča. Telefon od 6.4 inča je najveći viđeni, a većina ljudi koji žele u svojim rukama imati velike telefone se odlučuju za Google Nexus 6 od 6 inča i Nokia Lumiu 1520.
 2. Srednje veliki ekrani (4.5-4.9 inča)
  Telefoni koji spadaju u ovu kategoriju su mnogo bolje nosivi i ugodni za držanje u ruci i korištenje jednom rukom nego ovi što su dimenzija preko 5 inča ali ipak teže ka srednje rangiranim, kao npr. HTC One Mini 2 od 4.5 inča.
 3. Mali ekrani (ispod 4.5 inča)
  Nisu baš svi zaluđeni velikim dimenzijama. Ima i onih koji žele manje telefone, lakše korištenje, nošenje itd. Međutim, takvi telefoni su slabi što se tiče opcija. Većina uređaja ovih dimenzija imaju lošu rezoluciju, kao što je slučaj kod prejednostavnog Pantech Vybe-a od 3.2 inča.

 

3. Ključne stvari na koje trebate obratiti pažnju

 • Procesor

Srce svakog telefona jest upravo njegov procesor, ili CPU. On mu daje snagu, brzinu i jačinu da obavlja besprijekorno sve zadatke. Brz procesor ima velik uticaj na cjelokupnu performansu uređaja, na to kako će pokretati aplikacije, hoće li odrađivati zadake sporo ili će pak obavljati sve savršeno brzo i bez bilo kakvih bugova.
Brzina takta, izražena u gigahertzima, najbrži je način da presudite i donesete zaključak o procesoru koji vam je potreban.

 1. Qualcomm Snapdragon
  Ovo je vodeći CPU. Porodica Qualcomm Snapdragon procesora dolazi u mnogim Android i Windows Phone telefonima širom svijeta. Trenutno je Snapdragon 805 onaj koji zasigurno vodi, ali i 810 je odmah korak iza.
 2. Apple A8
  Apple-ova posljednja inovacija na Iphone 6 i 6 Plus sa 64-bitnim procesiranjem i obradom. Iz Apple-a kažu da je ovaj sistem brži za 25% od A7. Svi ostali detalji oko toga su šuškanja i nagađanja.
 3. Samsung Exynos
  Samsung kaže da nedavno obznanjeni Exynos čip 7 Octa obećava i nudi također kao i Appl A8 64-bitnu obradu podataka i zasigurno će se naći u skorijim smartphone-ima poput Galaxy S6 i Galaxy Note 5. Ostali Samsungovi telefoni će nastaviti koristiti Qualcomm čipove.
 • Kamera

Kvalitet kamere zavisi od mnogo faktora. Mnogo megapixela će uvijek zvučati primamljivije i bolje, ali ima slučajeva gdje kamera od 8mpx slika bolje nego neka druga od 13 megapixela.
Bitnu stavku također ima kvaliteta objektiva koji uveliko može pomoći senzoru izlažući mu više svjetlosti za bolje slike. Optička stabilizacija slike postaje sve više važnija za telefone. Samsung Galaxy Note 4 i iPhone 6 Plus su dva uređaja koji obećavaju mirnije, čišće slike.

Sa porastom širenja fotografija i video snimaka društvenim mrežama, prednje kamere su postale upotrebljivije i korisnicima važnije više nego ikad prije i to zahvaljujući popularnim “selfie” slikama. Mnoge kompanije posvećuju više pažnje i ulažu trud u kvalitetu prednje kamere, pa tako npr. HTC Desire Eye i Sony Xperia C3 imaju čak i blic.

 • Baterija

Proizvođači su konačno počeli prpeoznavati ogromni značaj trajanja baterije i ugrađuju što veći  kapacitet baterije u svoje telefone. Tipični kapacitet baterija je od 1.700mAh pa sve do 3.500mAh.
Obratite pažnju na okolnosti koje baterija sve može podnijeti, npr. koliko sati neprekidnog razgovora, neprekidnog gledanja video snimaka i slušanja muzike može izdržati. To su otprilike neke stavke po kojima se testiraju baterije i njihovi kapaciteti.

 

6. Operativni sistemi

iOS
Apple-ov iOS ima veoma dobro integrisani ekosistem, pretrpan market aplikacijama, prilično intuitivno sučelje i ako već imate Mac ili Ipad, ili st imali neki od prthodnika iPhone-a onda je bolje da se odlučite opet za iPhone. iPhone-i imaju prednost što otprilike svi dobivaju nadogradnju operativnog sistema u isto vrijeme a najnoviji sistem je obično dostupan na više uređaja. Trenutno je u opticaju iOS 8.

Android
Android je najprilagodljiviji operativni sistem. Međutim, što se tiče nadogradnje OS-a, ponekad to zna biti veoma sporo . S druge strane, korisnici mogu dodavati mnogo softverskih značajki, dodataka, inovacija koje drugi ne mogu. Android 5.0 Lollipop je posljedna verzija ovog operativnog sistema.

Windows Phone

Zatim, tu je Windows Phone. Jednostavno sučelje ali neki korisnici ga ne smatraju fleksibilnim kao npr. Android i nema baš mnogo svojih aplikacija. Međutim, solidni hardver mu daje šansu da se izbori na tržištu, a ima i jaku podršku sa Office-om i Microsoftovim drugim uslugama.

BlackBerry

BlackBerry, nekad vodeći brend za mobilnu komunikaciju, posljednjih godina je u teškoj krizi. Iako su mnogi BlackBerry korisnici u kratkom roku prešli na iOS ili Android, ova kompanija je ipak nastavila sa proizvodnjom telefona, poput BlackBerry Passport.

 

Otprilike bi to bile neke ključne i bitne stvari na koje posebno trebate obratiti pažnju i odlučiti šta želite a šta ne. Što se tiče npr. zakrivljenog ekrana ili pak sve češće inovacije Heart Rate na S5 i Note 4, to su detalji kojima se nekome sviđaju a nekome ne. Najbitnija stvar je da se ne zaletite pri odabiru telefona, platite visok iznos novca te se pokajete za par dana.
Komentariši