Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti

Specifikacije, recenzije, novosti, slike

.

Kako da ubrzate vaš Android?

Telefoni.ba

Kako da ubrzate vaš Android?

Ukoliko koristite Android telefon koji kvalitetom nije među najboljima i najskupljima trenutno na tržištu, vjerovatno ste bili svjedok sporoj performansi telefona i bili nezadovoljni njegovim radom.
Nemojte proklinjati proizvođača telefona jer to je u biti neizbježna stvar.  Zašto je to tako?

Jedan od razloga je to što se Android operativni sistem ažurira svakih par meseci. Zakrpa po zakrpa i odjednom je vaš model telefona prevaziđen i jedva ispunjava neophodne zahtjeve za rad operativnog sistema. Razvojni programeri koji izrađuju Android aplikacije stalno unapređuju svoje aplikacije funkcionalno i estetski i dodatno opterećuju vaš telefon silnim nadogradnjama. U svakom slučaju treba imati u vidu da telefon neće uvijek raditi kao nov i da će ga kad tad pregaziti vrijeme. A dok se to ne desi pročitajte par savjeta koji mogu učiniti da vaš telefon radi kao prvog dana.

Obrišite aplikacije koje ne koristite

U Google Play prodavnici postoji mnogo zanimljivih Android aplikacija koje korisnici preuzimaju ali ih ne brišu jer nemaju vremena ili su jednostavno nezainteresovani ili lijeni. Nagomilane aplikacije su jedan od glavnih krivaca za usporavanje telefona jer nepotrebno zauzimaju prostor i koriste RAM memoriju. Zbog toga vam savjetujemo da obrišete sve aplikacije koje ne koristite.

Skoro svi Android telefoni imaju sistemske aplikacije koje se ne koriste. Brisanje ovih aplikacija je još jedan od načina da se ubrza rad telefona, ali za njihovo brisanje morate odraditi root-ovanje telefona koje je komplikovanije od jednostavnog brisanja običnih aplikacija.

71

Oslobodite memoriju za skladištenje

Većina korisnika pametnih telefona smatra da je memorija za skladištenje nebitna za brz rad telefona, ali to je velika zabluda. Ukoliko razmislite shvatićete da baš sve aplikacije za reprodukciju multimedije (slike, muzika, video) u pozadini skeniraju vaše datoteke. Ove aplikacije to čine radi boljeg arhiviranja podataka za reprodukciju. Samim tim ako je vaša memorija pretrpana, ove aplikacije će se mučiti pri arhiviranju i usporiti vaš telefon. Također i preveliki broj individualnih datoteka će loše utjecati na rad vašeg Androida. Zbog toga vam savetujemo da stare slike i video klipove prebacujete na računar ili na neki cloud server.

how_to_speed_up_your_android_smartphone_ndtv_apps_storage_move_to_sd_card

Očistite keš

Brisanje keš podataka će također ubrzati rad telefona. Postoje dvije metode za brisanje keša, a koju metodu ćete primjeniti zavisi od vašeg telefona. Lakša opcija je ako vaš telefon ima opciju za brisanje keša iz svih aplikacija odjednom. Ukoliko nema ove opcije moraćete da brišete posebno za svaku aplikaciju, što može biti naporno ako imate mnogo aplikacija.

Instalirajte aplikaciju za “čišćenje” telefona

Postoji veliki broj ovakvih aplikacija koje će vam predlagati razne načine kako da ubrzate telefon. Pa će vam tako predlagati da obrišete aplikacije koje ne koristite, očistite memoriju, automatski obrisati keš svih aplikacija, obrišete “junk” fajlove… Najpoznatija aplikacija ovog tipa je Clean Master koji možete besplatno skinuti sa Google Play prodavnice.

Resetujte telefon na fabrička podešavanja

Ako vam ništa od gore navedenog ne pomaže, posljednja opcija za ubrzanje telefona je vraćanje na fabričko stanje odnosno totalni reset telefona. Vraćanje na fabrička podešavanja će obrisati sve sa telefona i dovesti ga u isto stanje kao kada ste ga kupili. Bitno je napomenuti da obavezno sačuvate sve kontakte, slike i sl. jer će biti obrisani nakon fabričkog restarta.




Komentariši