Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti

Specifikacije, recenzije, novosti, slike

.

Instagram hakovan, milioni korisnika ugroženi!

Telefoni.ba

Instagram hakovan, milioni korisnika ugroženi!

Bug (greška u kodu) koji je dopustio da budu otkriveni kontakt podaci korisnika je iskorišten za hakovanje Instagrama. Kako saznajemo, ovaj bug je razlog što je i nekoliko slavnih osoba, poput Selene Gomez, doživjelo neugodnost širenja njihovih brojeva telefona. U međuvremenu je problem riješen, ali svejedno ostaje opasnost po vaš korisnički nalog, pa se preporučuje da što prije promijenite šifru.

Satima nakon što su hakovali popularni Instagram, hakeri su već objavili bazu podataka pod nazivom “Doxagram”, koju je moguće pretražiti za 10 dolara i otkriti kontakt podatke za preko 1000 instagram računa, a među njima je i 50 najpopularnijih i najčešće praćenih korisnika na Instagramu. Instagram još nije objavio koliko je računa pogođeno, ali hakeri su najavili kako imaju podatke od 6 miliona korisnika.

Od petka je Doxagram offline, ali nije jasno hoće li doći ponovo online i kada bi se to moglo desiti. Ali čak i dok je stranica ugašena, informacije desetina slavnih osoba sada se šire kroz “dark web”. Neke od ovih osoba su muzičari Taylor Swift, Katy Perry, Adele, Snoop Dogg, Britney Spears, Rihanna, zatim glumci i glumice Emma Watson, Leonardo DiCaprio, Zac Efron, Emilia Clarke, Channing Tatum, te sportisti Floyd Mayweather, Ronaldinho, Neymar, Zinedine Zidane i David Beckham.

Za korisnike visokog profila, poput slavnih osoba, ovo može značiti potrebu za promjenom broja telefona, e-mail adrese ili oboje. Također može biti korišteno za tehnike socijalnog inžinjeringa da bi se dobio pristup samom računu. Čini se da je baš to zadesilo Selenu Gomez, najčešće praćenu korisnicu Instagrama. Njen nalog je kratko ugašen u Ponedjeljak, nakon što su na njemu počele da budu objavljivane golišave fotografije njenog bivšeg momka – Justin Biebera.

Osim rizika preuzimanja kontrole nad vašim Instagram profilom, te skupljanja vaših kontakt podataka, ovakav način hakovanja može i dodatno ugroziti vašu sigurnost, pa još jednom napominjemo da hitno promijenite svoju Instagram šifru.
Komentariši