Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti

Specifikacije, recenzije, novosti, slike

.

Huawei Honor 6 – odličan telefon za nisku cijenu

Telefoni.ba
SPECIFIKACIJE
Huawei Honor 6 – odličan telefon za nisku cijenu

Novi brend je zakoračio u svijet pametnih telefona. Činjenica je da to zapravo i nije novi brend, nego je pod pokroviteljstvom kineskog proizvođača telefona Huawei. Iako nije zasebna kompanija, raditi će i proizvoditi kao da to jest.

Njihov prvi telefon jeste upravo Honor 6 i ima HD ekran od 5 inča, osmojezgreni procesor, 13 megapixela kameru i LTE konekciju brzine do 300Mbps. Iako je Huawei već najavio ovaj telefon i trenutno je u prodaji širom Evrope, ipak nećete vidjeti Huawei logo na telefonu, baš iz tog razloga što žele da se odvoje.
Honor 6 svojim specifikacijama je žestok rival konkurentima koji su duplo skuplji, a u nastavku teksta vam donosimo više podataka.

 

Dizajn i ekran

Honor je najjednostavnije objasniti kao jeftiniju varijantu Iphone-a 4. S prednje i zadnje strane ima crno staklo, a okružuje ga siva traka koja podsjeća na metal a ima pomalo i plastičan izgled jer nema taj elegantni osjećaj dok ga gledate kao što ima Iphone. Kako god, gledano sveukupno, telefon ima jeftin, plastičan izgled te ne odaje utisak nikakvog metala i tome slično. Definitivno nije najluksuzniji telefon ali, budimo realni, za cijenu koju nudi ne možemo obraćati toliko pažnje na te sitnice, pogotovo ako uzmemo u obzir koliko koštaju telefoni poput HTC One M8, iPhone 6 i Galaxy Alpha.

 

 

Staklo otpozadi ima taj neki glatki, ravni ili bolje rečeno uglađeni izgled. Tokom predstavljanja, rekli su kako je stražnji dio telefona blistav te pruža 3D dijamantski sjaj koji je inspirisan prirodom.  Međutim, na prvi pogled stražnji dio je ipak najobičnije crne boje, bez ikakvog sjaja.

Ekran od 5 inča jasno govori da se ne radi o malom telefonu. Ugodan je za držanje u ruci, ali ipak će vam trebati obe ruke ukoliko želite nešto pisati i tipkati, jer je to nemoguće jednom rukom. Ima 16 GB ugrađene memorije koja se može proširiti microSD karticom. Vratiti ćemo se ponovo na ekran koji je  full-HD (1,920×1,080p) sa zadivljujućom rezolucijom ako se osvrnemo još jednom na cijenu telefona. Rezultira gustinom od 440 pixela po inču, te automatski eliminira Iphone 6 (326ppi), Samsung Galaxy Alphu (312ppi) te Sony Xperiu Z3 Compact (319ppi). Također je pobjedu odnio i nad Galaxy S5 (432). Što se ovog segmenta tiče, pobjedu definitivno odnosi jeftini Honor 6.

 

Android softwer i procesor

Telefon je na tržište izašao sa instaliranim Android 4.4.2 KitKat sistemom koji je trenutno zastario. Na skupljim telefonima to bi definitivno bio veliki minus, ali za cijenu koju nudi Honor, taj podatak je apsolutno nebitan. Nešto na što niste navikli jeste činjenica da na ovom telefonu nema dijela gdje se dodatno nalaze sve aplikacije. Sada se svaka aplikacija koju preuzmete nalazi direktno i samo na početnim zaslonima. Neke igrice poput Bubble Bash Mania i Real Football 2015 su već instalirane, kao i aplikacije Kingsoft Office i Bitcasa. Da biste spriječili neuredan izgled, možda je najbolje da izbrišete sve što vas ne zanima i počnete ispočetka sa preuzimanjem aplikacija koje su vam zaista potrebne.

Telefon pokreće osmojezgreni procesor, napravljen od dva četverojezgrena čipa taktovana na 1.3GHz, te 3GB RAM-a. Impresivno, čak i za skuplje telefone. Sve zadatke obavlja isto efikasno kao i uređaji koji su trenutno vodeći.

Baterija i kamera

Honor je snadbio telefon baterijom kapaciteta 3.100mAh, za koju iz kompanije kažu da može izdržati čitav dan intenzivno korištenje ili ipak dva dana ako se uređaj koristi umjereno. Na testiranju tokom 2 sata  konstantnog pregledavanja video snimaka, baterija je spala sa 100% na 68%, što je neki prosječni rezultat. Ukoliko provedete čitavo jutro pregledavajući video preko Netflix-a sa pojačanom svjetlinom do kraja, onda ćete trebati nadopuniti uređaj u popodnevnim satima. Zato smanjite svjetlinu, izbjegavate igranje i pregledavanje videa, a također isključite Wi-Fi i GPS kad vam nisu potrebni te ćete na taj način uštediti bateriju i osigurati duže korištenje bez punjenja.

Na pozadini telefona se nalazi kamera od 14 megapixela što je nevjerovatna poslastica za telefon niske cijene. Posjeduje autofokus i dual led blic. Prednja kamera od 5 megapixela je odlična za selfie slikanje te za video razgovor preko Google Hangouts-a ili Skype-a.

Pa da sumiramo. Ono što je najvažnije je što Honor nudi izrazito dobar telefon, odlične tehnologije za veoma pristojnu cijenu. Full-HD ekran je najbolji na tržištu koji se može naći za cijenu koju nudi, procesor dobro funkcioniše, a ni kamera nije loša.  Ukoliko želite dobar, snažan telefon a da ne ispraznite svoj bankovni račun, onda je ovo odličan telefon za vas.

 

Reviews

  • Cijena - 100%
  • Brzina - 100%
  • Dostupnost u BiH - 15%
  • Total Score 71%
Loading User rating: 0.00% ( 0
votes )Komentariši