Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti

Specifikacije, recenzije, novosti, slike

.

HTC One (M8): Može li ispraviti grešku verzije One?

Telefoni.ba

HTC One (M8): Može li ispraviti grešku verzije One?

 

 

Korporacija HTC je proizvela neke od veoma dobrih telefona a očiti primjer je prošlogodišnji HTC One – međutim nijedan od njih nije postao izuzetno popularan.  U moru telefona plastičnog i bijelog dizajna, prošlogodišnji One i ovogodišnji One (M8) se mogu pohvaliti metalnim kučištem i pristojnim izgledom.  Međutim, taj izgled nije bio dovoljan da se One uzdigne na visočiji nivo. Sada je na redu M8 koji će pokušati spasiti sezonu i uspjeti na mjestu gdje je pao One, sad već nazivani i M7.

Što se samog izgleda tiče, glatke i oštre rubove koji su  M7 dali izrazito snažan i močan izgled, sada su zamijenila lagana, mekša zaobljenja. Čvrsti aluminij sada ima brušeni uzorak koji se ne čini baš velikim uspjehom i pomakom, bar tokom prvog korištenja i susreta sa ovim telefonom. Ipak, estetski izgled je još uvijek dosta ispred konkurencije.  Prednja strana M8 je takoreći čista, s tek malim srebrnim logotipom tvrtke izrađena od tamnog stakla i metala. Postavljene su tzv. rešetke iznad i ispod zaslona za HTC-ove BoomSound zvučnike, a LED notifikacijsko svjetlo je kao i kod prethodnika skriveno na vrhu zaslona.

Tipka za gašenje se također nalazi na vrhu. Mnogi korisnici više vole da se tipka nalazi na desnoj strani ivice i ovo se čini malo nezgodno ukoliko imate male ruke a koristite telefon jednom. Priključak za micro-USB i slušalice se nalazi na dnu.

M8 će biti dostupan u sivoj i srebrnoj boji, a model boje bijelog zlata će biti dostupan malo kasnije.

Stiže sa posljednjim i sjajnim Qualcomm Snapdragon procesorom, 801. Također sa  2GB RAM-a i 16GB ugrađene memorije koja se može proširiti microSD karticom. Baterija je jačine 2600mAh, prikladne debljine. Wi-Fi, Bluetooth 4.0 su standardni, tu su takodjer infrared, FM radio i mnoštvo senzora.

Ekran od 5 inča (1080×1920) je primjetno veći od ekrana M7 koji iznosi 4,7 inča i to je jedan od razloga da se M8 nazove boljim od svog prethodnika.

Radi na Androidu 4.4.2 sa HTC Sense 6 sučeljem. Sasvim je dovoljno reći da je M8 fenomenalno brz telefon, sa najbržim procesorom trenutno dostupnim na tržištu. Igre su nevjerovatno brze i vizuelno uglađene, a high-def snimci se prikazuju bez ikakve greške ili smetnje. HTC-ov Boom Sound zvučnik također zaslužuje spominjanje. Zvukovi, muzika i filmovi su bogatog kvaliteta. Kvalitet poziva je pristojan a baterija traje 10 sati, 5 minuta tokom video testiranja sto je impresionirajuće.

 

 Iz HTC-a nisu izvijestili mnogo o drugoj, duploj  kameri. Funkcioniše više poput senzora i jedan od njenih zadataka jeste da poboljšava kvalitet i bude dodatak glavnoj kameri za slikanje i snimanje.  Naravno da nećete moći snimati 3D zapise ali ćete imati čiste i uredne slike popraćene vještim efektima koji nisu mogući i dostupni drugim kamerama a čak ni nekim programima za PC. 

Fotografije uslikane M8 telefonom su iznenađujuce detaljne i čiste. Najupadljivije je što je kompresija skoro pa nevidljiva kada se posmatra u punoj veličini, što se ne može baš često reći za fotografije načinjene mobilnom kamerom. Međutim, boje su malo prigušene i ne baš oštre. Prednja kamera od 5 megapixela je poprilično razočaravajuca razmatrajući činjenicu da je u mogućnosti slikati teže i veće slike nego stražnja kamera. Slike nisu uvijek tako dobro izražene a tu je i mnogo kompresije.

 

 

 
Komentariši