Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti

Specifikacije, recenzije, novosti, slike

.

Google razvija Android za virtualnu stvarnost

Telefoni.ba

Google razvija Android za virtualnu stvarnost

Android je trenutno prisutan na svim mjestima. Na našim telefonima, tabletima, u našim automobilima, na našim televizijama itd. Sada bi Googleov mali zeleni robot trebao da zaposjedne i jedna drugi prostor.

Google navodno planira napraviti operativni sistem za aplikacije za virtualnu stvarnost. Više desetaka inženjera radi na Androidu VR (virtual reallty), platformi namijenjenoj uređajima za virtualnu stvarnost koju bi distribuirali slično poput klasičnog Androida za smartphone uređaje.

Operativni sistem bi trebao biti besplatan te bi programeri za njega razvijali aplikacije kao što se to danas radi za telefone, tablete i druge nosive uređaje.

Iako je ovo tržište tek u počecima, do sada je ostvaren veliki napredak. Kada je u pitanju ova kategorija proizvodnje postoji mnogo interesa od strane kompanija kao što su Samsung, HTC, Valve i Facebook, koji rade na izradi VR uređaja.

Uz svo interesovanje za VR u posljednje vrijeme, nije ni čudo što Google pokušava da napravi i Andorid verziju za VR uređaje kako bi imao udio na tržištu baš kao što to ima i sa svojim telefonima, tabletima i drugim uređajima.

Virtualna stvarnost bi mogla biti platforma budućnosti za video igre, ali i za komunikaciju i zabavu.
Komentariši