Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti

Specifikacije, recenzije, novosti, slike

.

Google prekida saradnju sa kompanijom Huawei

Telefoni.ba

Google prekida saradnju sa kompanijom Huawei

Vijest koja je podigla dosta prašine posljednjih nekoliko dana je da Google prekida saradnju sa Huawei kompanijom.

Nakon svih optužbi i blokada usljed afere oko prisluškivanja, Huawei je sada i pred blokadom saradnje sa Googleom, a navodno bi trebala biti blokirana softverska i tehnička podrška za Android operativni sistem.

Tako bi Huawei mogao izgubiti pravo na korištenje popularnih Googleovih servisa kao što su Gmail, Youtube i Play Store. Nedavno je kineska kompanija i zvanično prestigla Apple po broju prodatih uređaja u cijelom svijetu, a ovo bi mogao biti veoma težak udarac za njih.

Google još uvijek nije zvanično prekinuo isporuku svojih servisa, a ako se to desi, Huawei će morati tražiti neke zamjene i nova rješenja. Govori se da će možda krenuti i sa vlastitim Play Storeom, ali svakako da očekujemo više vijeti uskoro.

Ovim potezom najviše bi bili pogođeni korisnici u Evropi, jer svakako u SAD-u već odavno oficijelno ne možete kupiti Huaweri mobilne uređaju, dok za kinesko tržište Huawei već duže vremena ne isporučuje Googleove servise.

Posljednja opcija je da Huawei razvije vlastiti operativni sistem, ali pitanje je koliko brzo mogu reagovati i koliko bi to sve zaista bilo isplativo.
Komentariši