Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti

Specifikacije, recenzije, novosti, slike

.

Google Nexus 5 – recenzija

Telefoni.ba

Google Nexus 5 – recenzija

Izgled:

Nexus 5 nema baš neki poseban izgled koji će plijeniti vašu pažnju. Napravljen je od plastike.  Međutim, ugodno ga je držati u ruci zahvaljujući mehkoj mat površini.  Također, pored njegove veličine od 4.95 inča ne primjećuje se nikakav problem sa korištenjem telefona jednom rukom.  To je i zbog toga što je telefon težak samo 130 grama.

Ivice ovog telefona su malo zakrivljene kao i uglovi za razliku od drugih telefona, uključujući i Nexus 4. Telefon je dostupan u crnoj i bijeloj boji.

Ekran od 4.95 inča dominira na prednjoj strani Nexusa i tu nema nikakvih hardverskih tipki. Okruglo LED notifikacijsko svjetlo je smješteno ispod ekrana dok su senzori i prednja kamera smješteni iznad. Na desnoj ivici Nexusa 5 se nalazi tipka za gašenje/paljenje i ključanje zaslona te dio za Micro-Sim karticu. Na lijevoj ivici se nalazi tipka za glasnoću. Sve tipke su keramičke.

 

Jack za slušalice je prečnika 3.5mm i nalazi se na gornjoj ivici dok su Micro-USB port i zvučnik na donjem dijelu.
Kao sto je vec spomenuto, pozadina Nexusa 5 je matiranog i nježnog izgleda pogodna za rukovanje. Ipak, malo je osjetljiv na mrlje. Na pozadini se nalazi okrugla kamera od 8 megapixela i LED svjetlo.

 

Zaslon:

Nexus 5 posjeduje  IPS LCD zaslon rezolucije 1920x1080p i gustoće od 445 ppi. Zaslon dolazi sa Corning’s Gorilla Glass 3 zaštitom koja ga čini otpornim na ogrebotine. Tokom korištenja, zapazili smo da je zaslon jako osvijetljen te su tekst i slike izoštreni i jasni. Boje su žive i nisu prezasićene kao što su na AMOLED zaslonu.

Software:

Nexus 5 je prvi pametni telefon koji koristi Android 4.4 KitKat, posljednje ažuriranje operativnog sistema.
Android  4.4 KitKat sadrži veliki broj novih vizuelnih promjena. Prva promjena koju ćete primijetiti jeste transparentni status i  traka sa navigacijskim tipkama na vrhu i dnu čineći zaslon Nexusa 5 većim i svjetlijim.  Android 4.4 KitKat zaključavanje zaslona također nudi malo dugme za kameru koje pomaže u otvaranju aplikacije direktno iz zaključanog zaslona. Sa Android 4.4 KitKat, sada možete imati koliko god zaslona hoćete tako sto ćete jednostavno pomjeriti ikonu ili zamijeniti dodatak sa drugim.  Google traka za glasovno pretraživanje se nalazi na svakom home zaslonu i ne može se ukloniti.

Google je kombinovao svoj chat servis i sms-ove u jednu aplikaciju – Hangouts. Putem aplikacije se možete dopisivati sa prijateljima koji koriste Hangouts  i slati poruke kontaktima.  Nexus 5 također uključuje novu aplikaciju za slike koja vam omogućava da vidite i izmijenite trenutne Google+ slike. Nova aplikacija koristi dublju integraciju sa Google+ i omogućava označavanje na slikama. Stara aplikacija za slike je također uključena u novu.
Email aplikacija je prepravljena te sada prikazuje slike kontakata. Google također uključuje druge aplikacije poput Drive, Keep, Play games, Play Movies, Play Books, Play Newsstand i Quickoffice za kreiranje i editovanje dokumenata, prezentacija itd. Novi operativni sistem podržava printanje putem Google Cloud Print dodatka ili aplikacija napravljenih od strane proizvođača printera.
Komentariši