Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti

Specifikacije, recenzije, novosti, slike

.

Aplikacija Half: Uštedite memoriju i smanjite veličinu vaših postojećih fotografija

Telefoni.ba

Aplikacija Half: Uštedite memoriju i smanjite veličinu vaših postojećih fotografija

Željeli bismo vam predstaviti vrlo korisnu aplikaciju koja upotrebljava procese kompresije fotografija koji su lansirani s iOS-om 11. Može prepoloviti veličinu fotografija koju već imate i također može smanjiti veličine videozapisa koje ćete tek snimiti, bez znatnog narušavanja kvalitete.

Nakon WWDC-a, oduševljeni smo što Apple s iOS-om 11 donosi nove procese kompresija fotografija i videozapisa. Ukratko, riječ je o tome da su novi HEIF (High Efficiency Image File Format) i HEVC (High Efficiency Video Coding) procesi kompresije napredniji od prethodnih. U praksi, to znači da će datoteke zauzimati upola manje prostora na iPhoneu 7 i svakom novijem uređaju ako ste aktivirali tu opciju u postavkama.

Ipak, ova magija se može primijeniti samo na nove sadržaje, ali ne i na stare. Vrijedilo bi da se i na njih može isto primijeniti, jer biste mogli osloboditi nekoliko dragocjenih gigabajta tako da prepolovite veličinu postojećih datoteka bez smanjenja njihove kvalitete. Nova aplikacija koju je napravio Alaric Cole, Half, čini upravo to. Kako programerov LinkedIn profil navodi, nekoliko godina je radio kao vođa tima za istraživanje i razvoj za Polaroid, tako da sigurno zna šta radi.

Iako nije najpopularnija aplikacija na App Storeu, čini ono za šta je napravljena. Apsolutno je jednostavna za korištenje. Kada otvorite aplikaciju, ona vam prikaže sve vaše fotografije, u JPG i PNG formatu. Morate odabrati fotografije koje želite promijeniti i pritisnuti tipku “Half it”. Aplikacija napravi proračun i u skočnom prozoru vam prikaže veličinu izvorne fotografije, rezultate i koliko % možete uštedjeti kompresijom. Ako ste zadovoljni s novom fotografijom, možete prihvatiti i snimiti je ili odbiti. Nakon spremanja, Half će zatražiti dozvolu za brisanje izvorne fotografije, gdje će to i učiniti prema vašoj volji.

To je više manje sve, aplikacija jednostavno radi. Ipak, dobro je imati na umu da, budući da fotografija prolazi kroz nekakvu vrstu procesa kompresije s gubitkom (prvo postaje JPG, a zatim HEIC), malena količina smanjenja kvalitete jednostavno je neizbježna. Srećom, ništa od toga nećete u stvari osjetiti u stvarnosti, jer neće biti vidljivo golim okom. Ako preuzmete aplikaciju za usporedbu piksela pod nazivom Kaleidoscope kako biste pogledali, ovo je sav gubitak koji će ona pronaći.

Naravno, budući da je aplikacija svježa, još uvijek biste lahko mogli naići na neke bug-ove i tome slično, ali programeri će to sigurno ispraviti u budućnosti. Ako vas sve to još uvijek nije uvjerilo, možda bi vrijedilo da pogledate kako stvari napreduju s Half aplikacijom, jer nam je Cole obećao nekoliko zaista korisnih funkcija u nadolazećim nadogradnjama. Naprimjer, imat ćemo masovnu konverziju, podršku za Live fotografije, Bursts, i videozapise, alat za upravljanje snimkama ekrana kao i aplikaciju za Mac.

Mislimo da ovoj aplikaciji vrijedi pružiti šansu, trenutno nažalost samo na iPhone 7 i novijim uređajima.
Komentariši