Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti

Specifikacije, recenzije, novosti, slike

.

Android Device Manager – uputstva u slučaju gubitka telefona

Telefoni.ba

Android Device Manager – uputstva u slučaju gubitka telefona

Gubljenje telefona može biti veoma neugodno iskustvo. Što više možete učiniti u tom momentu da sačuvate svoje podatke i zaštite svoju privatnost, to bolje. Sa Android Device Managerom možete veoma povećati šanse za pronalazak izgubljenog telefona, ali i zaštiti svoje podatke. U nastavku teksta pročitajte upute kako da na vašem Androidu koristite Device Manager i sve njegove pogodnosti.

Google-ov Android Device manager je dostupan već oko dvije godine i radi na skoro svakom novijem Android uređaju koristeći magiju Google Play Services-a. Obično se podešava automatski, ali u slučaju da nije, jednostavno ga omogućite u Google postavkama vašeg telefona.

AndroidPIT-Google-Settings-Android-Device-Manager

 

Android Device Manager treba samo dvije stvari prije nego što bi mogao locirati vaš telefon. Zahtijeva omogućeno daljinsko lociranje koje ćete pronaći u  Google Settings > Android Device Manager > Remotely Locate This Device (obavezno omogućite tu opciju) te također zahtijeva pristup lokaciji. To se nalazi pod poljima Google Settings > Location. Ukoliko ove postavke nisu podešene, onda Device Manager neće biti u mogućnosti da locira vaš telefon.

 

admconnect

Ako je vaš telefon uključen, Device manager će ga pronaći bilo gdje da se nalazi

Device Manageru možete pristupiti na dva načina: preko aplikacije Android Device manager na drugom uređaju ili preko web stranice Android Device Manager.

Kada jednom pokrenete aplikaciju ili web stranicu te se prijavite, Device Manager će pokušati locirati vaš izgubljeni telefon. Ukoliko je uključen i može primiti signal, na mapi će vam se prikazati lokacija. Također ćete vidjeti još tri opcije; da ga pozovete, zaključate ili da uklonite sve podatke. Ako telefon ne odaje nikakav signal, Android Device Manager će izvijestiti o njegovoj lokaciji čim bude primio signal.

admring

Ako mapa prikaže da je telefon blizu vas, izaberite opciju Ring i on će zazvoniti najglasnije što može kako biste ga mogli čuti. U 99% slučajeva ova mogućnost je dovela do pronalaska izgubljenog ili ukradenog telefona. Ako ipak mapa prikaže da telefon nije u blizini, zvonjava telefona možda privuče slučajnog prolaznika koji će se javiti na telefon i vratiti vam ga, ali ako sumnjate da je telefon ukraden a ne izgubljen, pozovite policiju.  Ako se susretnete sa lopovom licem u lice, ne vjerujemo da ćete moći tako lahko vratiti nazad svoj telefon ukoliko budete sami i bez podrške.

Sljedeći korak na koji se možete odlučiti je da zaključate svoj telefon. Kada jednom kliknete na dugme za zaključavanje (Lock button) moći ćete ukucati neki telefonski broj. Ovo zaključava telefon ali omogućava bilo kome ko pronađe telefon da vas pozove samo na taj broj. Ako je telefon ugašen u trenutku podešavanja ove opcije, ona će se svakako podesiti automatski čim se telefon uključi.

Ako se odlučite da izbrišete sve podatke, datoteke, postavke, slike, aplikacije itd.,  uradite wipe reset. Dakle, ako je telefon ugašen, postavke će se primijeniti čim se ponovo upali.

Šta ako se Device manager ne može povezati?

Android Device Manager ne bilježi svaku lokaciju vašeg telefona, ali Google Maps bilježi ako niste tu opciju isključili na vašem Google računu. Ponekad možete otkriti gdje se nalazi telefon tako što ćete posjetiti  Location History page i provjeriti vremenske oznake. Neće vam reći gdje se vaš telefon trenutno nalazi, ali će vam reći gdje je u posljednjem trenutku bio.

Sljedeća opcija je da pokušate sa Android Lost, koji radi veoma dobro i na starijim Android uređajima. Aplikacija i web stranica izgledaju užasno loše, ali funkcionišu i obavljaju svoj posao užasno dobro, ako je telefon povezan na Wi-Fi ili neku drugu mrežu.

androidlost

Ograditi se na vrijeme i preuzeti mjere opreza svakako da treba učiniti, posebno ako na telefonu imate sačuvane važne podatke ili su vam ostali prijavljeni računi na omiljenim online prodavnicama. Zaključavajke ekrana uzorkom je svakako od velikog značaja, a ukoliko u telefonu imate microSD karticu, ne čuvajte na njoj neke osjetljive podatke jer se podaci brišu samo sa glavne memorije, a ne i sa kartice.

Imate li vi neke savjete o pronalaženju izgubljenog telefona? Ako ste imali iskustva s tim, napišite nam.


 

 
Komentariši