Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti

Specifikacije, recenzije, novosti, slike

.

Recenzija: Xiaomi Mi Band 2 – godinu dana poslije

Telefoni.ba

Recenzija: Xiaomi Mi Band 2 – godinu dana poslije

Xiaomi Mi Band 2 je pametna narukvica iz 2016. godine, čiji je glavni zadatak da prati vaše korake, sportsku aktivnost, san, otkucaje srca, te da služi kao ručni sat. Odlučio sam napisati recenziju ovog uređaja, a danas je tačno 10. dan otkako koristim Mi Band 2, pa već imam štošta da kažem.

 

Zašto sam se odlučio za Mi Band 2?

Duže vrijeme sam razmišljao o kupovini tzv. Fitness/activity trackera, ali nisam mogao da odlučim koji da uzmem. Moji zahtjevi nisu previše komplikovani, pa sam nišanio niže cijene, u nadi da ću naći smartband koji mi odgovara i cijenom i kvalitetom, ali i funkcionalnostima. U obzir sam uzimao i druge proizvođače, koji su uglavnom manje poznate kineske firme, sa cijenama nižim od $20.

Nekoliko mojih prijateljaje kupilo dole prikazane modele, ali su nakon 10-15 dana prestali da ih koriste i vratili se starom principu „vađenje mobitela iz džepa“ za provjeru vremena, pređenih koraka itd. Razlog tome je uglavnom bio nedostatak nekih dosta praktičnih funkcionalnosti na njihovim pametnim narukvicama, zbog kojih su iste za kratko vrijeme postale nezanimljive.

ID115 Activity Tracker Smart Bracelet - $10

ID115 Activity Tracker Smart Bracelet – $10

iWOWn i5 plus - $15

iWOWn i5 plus – $15

Funkcionalnosti o kojima pričam nisu posebni zahtjevi. Jednostavno, nedostajale su notifikacije. To je ono isto što je i meni trebalo, da ne moram vaditi telefon iz džepa svaki put kada zavibrira, da bih vidio da li se radi o poruci na Viberu, Messengeru ili nekoj notifikaciji kojoj se mogu posvetiti kasnije (kao npr. dostupna ažuriranja na Google Play Store).

Na kraju, nisam uzeo niti jedan od prethodno razmatranih uređaja:

Odluka je pala nekoliko dana nakon što je jedan od mojih prijatelja kupio svoj Xiaomi Mi Band 2. Na prvu, djelovao mi je sličan gore spomenutom iWOWn i5 plus, pa nisam previše obratio pažnju. Međutim, već treći ili četvrti dan korištenja, prijatelj je pohvalio svoj Mi Band 2, pokazao mi notifikacije koje je konfigurisao na njemu, te uputio u još nekoliko funkcija koje ovaj uređaj podržava. Istog dana sam naručio svoj Mi Band 2 preko interneta, pa mi je isti stigao nakon 15 dana.

Pakovanje i prvi dojam

Ako ću biti iskren, narčivao sam stvari i prije sa interneta, pa sam očekivao da će mi Mi Band 2 stići upakovan u papir i „pucketavu“ foliju. Kada sam otvorio pošiljku, iskreno sam se iznenadio. Na trenutak mi je djelovalo kako da otvaram Apple ili Google proizvod, vjerovatno zbog bijele kutije u kojoj je Mi Band 2 upakovan. Uređaj je dosta elegantniji uživo nego na slikama s interneta, a fabrička narukvica je veoma udobna na ruci.

Pakovanje prije otvaranja

Iako je bilo malo teže otvoriti kutiju (recimo da sam ja tu bio malo smotan), bio sam vrlo uzbuđen da konačno vidim i isprobam svoj Mi Band. U kutiji se nalazio elegantno smješten uređaj, a ispod njega narukvica, punjač i uputstvo.

Uputstvo na kineskom jeziku i sadržaj pakovanja

 

Na trenutak sam bio razočaran što sam uređaj morao prikopčati na punjač, ali shvatio sam da je vjerovatno nakon 15 dana isporuke baterija morala da se isprazni u putu. Punjenje je trajalo nepunih 3 sata, a obavlja se preko USB napona – preporučeno na računaru ili laptopu, ali mogu se koristiti i neki od punjača za mobitele. Vrijeme je brzo prošlo, jer sam u međuvremenu pretraživao internet za informacijama i uputama, prijedlozima i primjerima, tako da sam unaprijed znao šta sve može uraditi ovaj uređaj.

Pakovanje, punjač, narukvica i Mi Band modul

 

Prvo paljenje, uparivanje s telefonom

Mi Band 2 koristi Bluetooth kao vezu sa vašim telefonom. To ne znači da telefon mora sve vrijeme biti u blizini narukvice. Naprotiv, ona može pamtiti do 7 dana vaših aktivnosti. Nakon što ponovo bude u blizini telefona i poveže se s njim, na telefonu ćete imati vizuelni izvjetšaj za tih 7 dana.

Sa baterijom napunjenom na 100%, pokrenuo sam proces povezivanja sa telefonom. Uputstvo koje sam dobio je na kineskom jeziku, pa sam se poslužio internetom da nađem isto na nekom od jezika koje razumijem. Na svu sreću, Xiaomi na svojoj stranici već ima dostupna uputstva, pa sam otvorio ono na engleskom jeziku. Upute su jednostavne:

 1. Instalirati Mi Fit aplikaciju (prethodno se zvala Mi Sport)
 2. Upaliti Bluetooth na telefonu i pokrenuti aplikaciju
 3. Napraviti Mi Account (registrovati se) kroz aplikaciju
 4. Pratiti upute aplikacije do konačnog povezivanja

Proces je bio kratak i jednostavan. Telefon (Honor 8) je komunicirao sa mojom pametnom narukvicom, tako da je brojanje koraka već počelo. Međutim, nešto mi je nedostajalo. Istraživanjem kroz aplikaciju, vidio sam da su mogućnosti dosta ograničene – podržava mali broj notifikacija, te praćenje sna i otkucaja srca.

Na svu sreću, prethodno sam već istraživao i saznao za aplikaciju Tools & Mi Band. Ista se plaća skromnih $2.78 i vrijedi svakog centa. Nažalost, iOS korisnici neće imati notifikacije osim ako su uradili jailbreak na svom iPhone-u.

Jedna od najljepših stvari je što Mi Fit dozvoljava da podesite band na način da je ekran ugašen sve dok ga ne pogledate, tačnije – rotirate ruku na način da pogledate “na sat”. U tom slučaju će vam se prijaviti digitalni prikaz vremena (i datuma ako tako podesite). Također, možete različite kategorije prikaza (koraci, daljina, otkucaji srca) mijenjati pokretom ruke, umjesto tipkanja dugmeta.

Mi Band 2 na ruci

 

Notifikacije, Mi Fit i Tools & Mi Band

U startu trebam razjasniti: Ove dvije aplikacije (Mi Fit i Tools & Mi Band) se koriste zajedno. Mi Fit možete koristiti samu, ali nećete imati neke od naprednih i veoma korisnih opcija koje nudi ova druga. Tools&Mi Band funkcioniše samo ako imate instaliran i Mi Fit, koji ujedno služi za uparivanje s narukvicom.

Konfigurisanje Tools & Mi Band je jednostavno. Potrebno je unijeti MAC adresu svoje pametne narukvice, koju možete vidjeti u Mi Fit aplikaciji. Nakon toga, T&MB će preuzeti kontrolu i dozvoliti vam mnoštvo opcija.

Sada se notifikacije neće svoditi samo na one vezane za vašu (ne)sportsku aktivnost, nego i na druge aplikacije sa vašeg telefona.

Odmah sam podesio notifikacije za poruke i IM (Viber, Facebook Messenger), jutarnji alarm, kao i pozive (koje mogu odbiti ili utišati pritiskom na dugme na Mi Band 2). Sve ovo možete konfigurisati – vrste vibracije, teksta koji će biti prikazan na Mi Band-u, ponavljanje itd. Također, izmjerio sam otkucaje srca u tom trenutku, te podesio da mi narukvica iste mjeri svakih 30 minuta (nakon 5 dana sam taj period smanjio na 15 jer sam vidio da baterija može izdržati).

Nećemo sada ulaziti u detalje podešavnaja, jer se ipak radi o recenziji. Dovoljno je da se malo „zarovite“ u aplikaciju i vidjećete veliki broj mogućnosti.

 

Upotreba, baterija, hvaljenje

Neću reći da je Mi Band 2 najbolji pametni uređaj koji je ikada napravljen. Ima svoje mane, kao i sve što čovjekova ruka napravi, ali je fantastičan za moje potrebe. Kao neko ko radi u kancelariji, često osjetim bolove u leđima, tromost isl. Glavni razlog tome je puno sjedenja i malo hodanja/aktivnosti.

Odlična stvar na MI Band 2 je, kako sam ga ja nazvao, „alarm za lijenost“. Naime, narukvica ima posebnu vrstu notifikacije, koja nije vezana za vaš telefon. Možete je konfigurisati na istom, a ja sam postavio da me svakih 45 minuta opomene ukoliko nisam napravio barem 30 koraka. Za kancelarijske miševe i IT osoblje, ovo je revolucionarno. Već u 10 dana korištenja primjetim napredak i već sam se istrenirao da sam ustajem i prošetam, kako se ne bih usjedio i dodatno opterećivao leđa , vrat i ramena.

Sve navedeno na Mi Band 2 radi bez ikakvih problema, a baterija traje otprilike 7 dana. Naravno, ukoliko imate manje zahtjeva za notifikacijama i nekim od navedenih opcija – baterija vam može trajati i duže, ali i kraće ako imat potrebu za mnogo više istih.

Prikaz preostalog punjenja baterije

Sedam punih dana korištenja me je ostavilo veoma sretnim kupcem i korisnikom. Punjenje obično obavljam par sati prije spavanja, što narukvica prepoznaje i ne miješa sa snom (koji aktivno prati). Kada smo već kod toga, buđenje kroz blagu vibraciju na ruci je divna stvar. Nema stresa slušanja napornih melodija koje vas na silu bude iz dubokog sna, nego vas postepeno bude blage vibracije, pa buđenje pada mnogo lakše.

Još jedan pozitivan aspekt korištenja Mi Band 2 je hvaljenje prijateljima i zanimljiva prezentacija koju možete održati roditeljima, prijateljima i kolegama.

 

Cijena i kvalitet

Možda i najvažnija kategorija za većinu naših čitaoca je cijena, ali i kvalitet uređaja. Oni među vama koji imaju iskustva s naručivanjem kineske robe, vjerovatno su već svjesni da u većini slučajeva ta roba bude dosta nižeg kvaliteta nego što se čini na fotografijama online.

Međutim, kod Mi Band 2 je situacija sasvim suprotna. Čak i sada, godinu dana nakon lansiranja, ovaj uređaj je odličnog kvaliteta i dizajna. Xiaomi se zaista potrudio da napravi najbolji uređaj kada je u pitanju omjer cijena:kvalitet, tako da se sigurno nećete pokajati zbog kupovine.

Cijena na stranici GearBest, odakle sam ja naručio, je ~$20. Često varira zbog akcija i promocija, pa se može naći i za $18. Toplo preporučujem da naznačite slanje pomoću holandske pošte.  Doplata od ~$2.5 se definitivno isplati, jer u svakom trenutku znate dokle je vaš uređaj, pa znate i kada će stići na adresu.

 

Dobre i loše strane

Moje mišljenje o ovoj pametnoj narukvici je veoma pozitivno, ali realno je priznati da ima i svoje mane. Meni one ne smetaju previše, ali vrijedi ih pregledati, čisto da biste imali realnu sliku i lakše odlučili da li da kupite Mi Band 2 ili da nastavite tražiti.

Pozitivno:

 • Podrška za Android i iOS
 • Dobar i donekle elegantan dizajn, odličan kvalitet
 • Trajanje baterije 7+ dana
 • Punjenje baterije preko bilo kojeg USB izlaza
 • Odličan OLED ekran
 • Vodootpornost (IP67 do 30 minuta)
 • Veoma je lako naći dodatnu opremu (narukvice, zaštite ekrana, naljepnice itd.)
 • Podrška za dodatne funkcionalnosti kroz aplikacije drugih izdavača
 • Napomena za kretanje
 • Praćenje sna i buđenje bez stresa
 • Potpuna podrška za Sleep as Android aplikaciju
 • Može se koristiti i bez telefona
 • Lagan, na ruci skoro neprimjetan uređaj
 • Integracija sa Google Fit aplikacijom
 • Česte nadogradnje i poboljšanja
 • Cijena

 

Negativno:

 • Preciznost senzora otkucaja srca nije na 100%, greške očitavanja i do 10 otkucaja po minuti
 • Fabrička aplikacija (Mi Fit) nema podršku za sve funkcije koje su moguće na ovom uređaju, ali je to kompenzirano od strane plaćene aplikacije Tools & Mi Band
 • Nema načina za direktno biranje aktivnosti, nego se mora prethodno odabrati na telefonu, u Mi Fit aplikaciji
 • Na ekranu ostaju otisci prsta i lako se prlja
 • Na jakom vanjskom svjetlu je nekad malo teže čitati s ekrana
 • Mali broj aplikacija koje imaju podršku za ovaj uređaj

 

Zaključak

Sve u svemu, Mi Band 2 se isplati kupiti čak i nakon godinu dana. Nemojte očekivati premium proizvod kakav nudi Samsung ili Apple, ali nemojte ni očekivati nizak kvalitet i jednodimenzionalan uređaj koji će vam dosaditi nakon par dana.

Uprkos manama, ova pametna narukvica i activity tracker je najbolja kupovina koju sam obavio u ovoj godini i fasicniran sam činjenicom da je podrška za istu još uvijek aktivna, pa nadogradnje i integracije s drugim aplikacijama dolaze redovno, skoro na mjesečnom nivou.

Ako niste profesionalni sportista, ili ne težite postati jedan, ovo je uređaj za vas – sve one koji žele da se kreću više od prosjeka, da pobjegnu svakodnevnoj navici sjedenja i ljenčarenja.

Na kraju, ostaje još da damo ocjenu, a istu dajem bez razmišljanja jer smatram da je uređaj zaslužio:

 

Mi Band 2
Ocjena: 8.3/10


Korisni linkovi:

Oficijelnu aplikaciju Mi Fit možete preuzeti ovdje:  

Tools & Mi Band aplikaciju možete preuzeti ovdje:

Xiaomi Mi Band 2 možete kupiti ovdje: 

 
Komentariši