Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti

Specifikacije, recenzije, novosti, slike

.

Kako za malo novca kupiti odličan telefon?

Telefoni.ba

Kako za malo novca kupiti odličan telefon?

Obzirom da najveći proizvođaći telefona izbacuju minimalno po jedan, a neki i više flagship uređaja svake godine, tako i neki uređaji stari dvije ili tri godine gube na cijeni, što je u krajnjem slučaju veoma dobra stvar za korisnike.

Uzet ćemo za primjer Samsung Galaxy porodicu i izvdojiti uređaje Galaxy S3 i S4, koji su redom dolazili na tržište 2012. i 2013. godine. Svojevremeno, ovo su bili najpopularniji Android uređaji, sa preko 50 miliona prodatih jedinica (pojedinačno, ne zajedno), a i danas je riječ o sasvim pristojnim uređajima, koji mogu ispuniti i izvršavati sve osnovne funkcije jednog prosječnog korisnika.

Uz kameru od 13 MP-a, te 2 GB RAM-a i ekran od 5 inča, a cijenu od 200 eura (za nov uređaj) svakako da je Galaxy S4 i dalje jedan od najprimamljivijih uređaja za prosječnog kupca i običnog korisnika, koji će dobiti veoma brz telefon, sa dobrom kamerom i veoma preglednim ekranom. Uz to, ukoliko se nađe dobro očuvan, korišten S4, cijena će možda biti i 50% jeftinija, te je tako omjer cijene i kvalitete maksimalan. Iako ima nešto slabije karakteristike i Galaxy S3 zadovoljit će osnovne apetite prosječnih korisnika, a cijena je još povoljnija u odnusu na njegovog nasljednika.

Isto poređenje možemo napraviti i sa HTC One M7 i M8 smartphonima, čije cijene, a i karakteristike su veoma slične pomenutim Galaxy S3 i S4 uređajima. U isti rang možemo svrstati i Huawei P9 Lite. Ako odemo još nekoliko godina nazad, možemo izdvojiti Samsung Galkaxy Ace, koji je svojevremeno važio za jedan od najboljih uređaja, moramo priznati da je trenutno to ipak “starinski” uređaj, koji ne može dobiti update mnogih aplikacija, te koji bi ipak bio prespor za prosječnu upotrebu.

Ukoliko bi tražili razloge zbog koji umjesto pomenutih 200 eura (ili čak i manje), trebamo izdvojiti tri ili četiri puta veću cifru za flagship modele (poput Galaxy S7 porodice, iPhone 7 modela, Google Pixela itd), onda bi to vjerovatno bili dosta bolja kamera, popularnost tih smarthona, izuzetna brzina, vodootpornost i više memorije za skladištenje podataka (ako vam je 8 ili 16 GB malo).

Međutim, ako stavimo na vagu cijenu i uslugu koju dobijamo, odnosno ako uporedimo cijenu nešto slabijih uređaja i njihovu funkcionalnost, u odnosu na flagship modele, sigurno je omjer cijena/usluga na strani srednje ili niže klase smartphona, a to su uvidjeli i veliki proizvođači teleona, koji dosta ulažu u uređaje srednje i niže klase, a ne samo u flagship modele, jer tržišta Kine, Indije i drugih ne tako bogatih zemalja prepuna su korisnika koji ne mogu priuštiti top modele.

Čak je i Apple u 2016. godini izbacio iPhone SE, koji se prodaje po dosta nižoj cijeni od standardnih iPhone modela.

Samsung i Apple su i dalje neprikosnoveni na tržištu smartphona generalno, ali nekoliko kompanija bilježi odlične rezultate u posljednjih nekoliko godina, a tu su prije svega kineski proizvođači. Svakako da posebno treba istaći Huawei, koji je već stigao do 3. pozicije, odmah iza nedodirljivog dvojca, a tu je i kompanija Xiaomi, koja je imala veoma uspješnu 2016. godinu.

Kompanija Meizu je u 2016. godini prodala preko 22 milionA uređaja (od toga 10% van Kine), a za 2017. planiraju povećati taj broj. Svakako da pored pomenutih, vrijedi istaći i kompaniju OnePlus, koja je plasirala nekoliko zaista odličnih uređaja, koji prije svega, niskom cijenom privlače dosta korisnika i to van kineskog tržišta.

Ono što možemo izvesti kao zaključak jeste da smartphoni kineskih kompanija postaju sve kvalitetniji i konkurentniji, a naravno najviše im u prilog ide cijena, koja je uglavnom dosta manja u odnosu na neke druge proizvođače.
Komentariši