Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti

Specifikacije, recenzije, novosti, slike

.

Google za samo 1.1 milijardu dolara kupio HTC-ovu ekipu koja je napravila prvi Pixel

Telefoni.ba

Google za samo 1.1 milijardu dolara kupio HTC-ovu ekipu koja je napravila prvi Pixel

Kao što je HTC i najavio, konačno smo dobili tačnu informaciju o poslovnom dogovoru između njih i Google-a.

Naime, suprotno nagađnjima da će Google otkupiti cijelu Smartphone branšu HTC-a, zapravo su kupili samo njihove ljude – i to ekipu koja je radila sa njima na prvom Pixel telefonu. Potpisan je ugovor sa HTC-om prema kojem će njihovi talentovani inžinjeri da se pridruže Google-u kao dio hardverske organizacije. Kako kaže Rick Osterloh, šef Google-ove hardverske divizije, očekuje se odlična saradnja, jer su već od ranih dana Androida ovi ljudi radili blisko sa Google-om, a ovaj dogovor također uključuje i HTC-ovo intelektualno vlasništvo. Bitno je spomenuti da je Google sarađivao s ovom ekipom na T-Mobile G1, Nexus One, Nexus 9, i Pixel uređajima, tako da sigurno možemo očekivati odlične inovacije u budućnosti.

Google iapk i sadašnjost još uvijek smatra ranim danima hardvera, pa su fokusirani na izgradnji novih mogućnosti i stvaranju galerije proizvoda koji će ljudima nuditi jedinstven ali ugodno iskustvo korištenja.

Financijski detalji su malo nježniji od onih kada je Google za Motorolu platio 12.5 milijardi dolara u 2012. godini, pa će transfer sa HTC-om proći po cijeni od 1.1 milijarde dolara. HTC će nastaviti da postoji kao nezavisna kompanija, kao tvorac VR uređaja pod VIVE divizijom, ali i kao tvorac pametnih telefona, ali ćemo još vidjeti u kom obimu. Generalni direktor HTC-a, Cher Wang, izjavio je kako se kompanija već priprema za svoj sljedeći flagship, te da svi ovi događaji postavljaju HTC na dobro mjesto za budućnost.

Google će ovim ugovorom dobiti i neekskluzivni pristup mnogim HTC-ovim intelektualnim vlasništvima, što će za rezultat imati veću kontrolu nad hardverom i brže nadogradnje, kao i poboljšanja samog Android sistema. Možda najbitniji detalj u ovom trenutku je da će Pixel telefoni nakon ovog transfera biti pravljeni u Google-u, a to može biti samo dobro – kako za telefone i Google, tako i za korisnike. Postoje naznake i da Google radi na sopstvenom Chipsetu, u cilju da eventualno izgura Qualcomm kao vodećeg proizvođača na tržištu.

Ugovor bi trebao biti sklopljen početkom 2018. godine, s obzirom na pravne poteškoće između SAD-a i Taiwan-a.
Komentariši