Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti

Specifikacije, recenzije, novosti, slike

.

Google predstavio Android 6.0 Marshmallow

Telefoni.ba

Google predstavio Android 6.0 Marshmallow

Direktor Androida, Sandar Pikaj, otvorio je ovogodišnju Google konferenciju s osvrtom na rezultate Androida i Googla u protekloj godini. Ovom prilikom je obznanjeno da trenutno u svijetu ima preko 1,4 milijarde aktivnih Google Android uređaja, te da se Google Play posjeti preko milijardu puta dnevno. Na prezentaciji koja je održana 29. septembra glavne “zvijezde” su bili Nexus 5X i Nexus 6P telefoni, koji već duže vrtijeme, prvi dobijaju Android nadogradnju, a predstavljen je i novi Chromecast uređaj, te Pixel C tablet, a istaknuto je i šta to sve stiže s novom verzijom Androida 6.0 koji je dobio naziv Marshmallow.

Jedna od najbitnijih opcija novog operativnog sistema je Doze koja dozvoljava uređaju još “dublji san” kada se telefon ne upotrebljava. Navedena opcija bi na Nexus uređajima trebala doprinijeti štednji baterija i do 30 %, a vidjet ćemo kakav će biti slučaj sa uređajima drugih proizvođača.Dosta izmjena izvršeno je na upravljanju uređaja glasom, pa će glasovne pretrage tako postati mnogo brže nego inače.Od Android Marshmallow 6.0 softvera svi telefoni će dobiti osnovnu podršku (open – source) za senzore otiska prsta.

Obavještenja, odnosno notifikacije su također dobile poboljšanja, sada ih možete skloniti sa liste a nećete ih time i izbrisati, a uvedena je i pretraga notifikacija. Uvedena su i nova podešavanja kod dozvola za aplikacije, pa će korisnik imati opciju izbora prihvatanja pojedinih privilegija, a ne prihvatiti sve što aplikacija traži da bi je koristili, što je bio slučaj ranije.

Iz Googla očekuju da će korisnici, uz još neke izmjene i dopune koje će tek upoznati pojavom Marshmallowa na svojim uređajima, biti izuzetno zadovoljni novom verzijom ovog operativnog sistema.Očekuje se da će stariji Nexus uređaji svoju Android nadogradnju dobiti već naredne sedmice, odnosno 5. oktobra.

nexus-6p-images-004

 
Komentariši