Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti

Specifikacije, recenzije, novosti, slike

.

Događaji koji su obilježili svijet smartphona u 2016. godini

Telefoni.ba

Događaji koji su obilježili svijet smartphona u 2016. godini

Od pojave prvog iPhone uređaja ili pojave prvog Android telefona, vjerovatno nije bilo interesantnije godine u svijetu smartphona, kao što je to bila 2016. godina.

Nećemo se baš držati hronologije, ali ćemo se potruditi da vas podsjetimo onih najbitnijih dešavanja koji su obilježili proteklu godinu (ako nešto zaboravimo, ne zamjerite nam).

Kao i obično, Samsung, koji je i dalje najveći proizvođač smartphona na svijetu, početkom godine predstavio je svoje flagship uređaje, a bili su to modeli Galaxy S7 i Galaxy S7 edge. Mislimo da nema potrebe da pišemo previše o ovim uređajima, jer su svim ljubiteljima telefona poznati skoro svi detalji oko specifikacija ovih uređaja, koji su sigurno obilježili 2016. godinu, te je riječ o vjerovatno najboljim telefonima koje je Samsung ikada napravio.

galaxy_s7_and_s7_edge_0004

Uglavnom uz spominjanje korejskog giganta najčešće se veže i ime njegovog “protivnika” iz Sjeverne Amerike, a u pitanju je naravno Apple, pa ćemo se prebaciti na mjesec septembar kada su predstavljeni “jabučasti” top modeli, iPhone 7 i iPhone 7 Plus. Nema se puno toga pametovati, Apple je opet odradio strašan posao i na najbolji način odgovorio Samsungu. Uz nove iPhone pojavili su se i novi dodaci, poput AirPods bežićnih slušalica (koje su tek stigle u decembru, pa još pronalaze svoje mjesto na tržištu), Krajem godine stigao je i novi iOS 10.

iphone-7-and-iphone-7-plus

Opet “selimo” u Južnu Koreju, ali ovaj put nije riječ o Samsungu, već o kompaniji LG. Na MWC sajmu u Barceloni predstavljena je nova G serija, LG G5 & Friends (sa Prijateljima, odnosno dodacima koji se mogu kupiti uz ovaj smartphone, poput kotrljajuće kamere, velike baterije i dr.). Iako je riječ o odličnom uređaju, LG nije baš profitirao kada je u pitanju ovaj uređaj, pa su u drugom dijelu godinu izbacili i novi model V serije, a riječ je o odličnom LG V20 smartphonu.

lg-g5-and-friends

Google je napravio veliki bum na tržištu izbacivši dva odlična smartphona, Google Pixel i Google Pixel XL, a riječ je o zaista fantastičnim uređajima, koji su naišli na odobrenje kod velikog broja korisnika. Sony je izbacio posljednju Xperiu Z, a bila je to Xperia Z5, ali je zato krenuo sa novom Xperia X serijom, te je imao zapažen rezultat.

sony-xperia-xa

HTC je sredinom godine predstavio svoj flagship uređaj HTC 10, a riječ je o jednom odličnom uređaju, međutim nije napravio neki rezultat, koji bi ga mogao staviti rame uz rame sa vodećim modelima. Vrijedi istaći i da je VR headset (virtuelna realnost) postao veoma popularan dodatak smartphonima, a vjerujemo da će u narednoj godini dobiti još više na popularnosti.

Google je predstavio novi Android 7.0 operativni sistem, koji je dobio naziv Nougat, a vjerovatno je riječ o najboljem Androidu do sada.

Svakako da vrijedi pomenuti odličan posao Huawei kompanije, koja je tokom 2016. godine predstavila svoj novi flagship model, Huawei P9, uz još nekoliko dobrih uređaja. Motorola je također bila aktivna, a od 2016. godine na tržištu su novi Moto Z i Moto Z Play telefoni, a pred kraj godine se pojavio i Motorola Moto M smartphone koji je pobrao dosta simpatija.

motorola-moto-z

Kompanije Xioami, Oppo i OnePlus su sigurno najopasniji pretendenti na visoke pozicije, jer su u 2016. godini odradile odličan posao i već su dobile veliki broj simpatizera, ali što je bitnije i veliki broj korisnika njihovih telefona. Nokia je najavila povratak na tržište telefona, a novi uređaji se očekuju već početkom 2017. godine.

Na kraju, ipak je jedan telefon, koji više i nije u prodaji, dobio ulogu najpoznatijeg uređaja u 2016. godini, a pogađate, riječ je o Samsung Galaxy Note 7 uređaju. Kada je izašao na tržište, a i mjesecima prije toga, najavljivan je kao jedan od najboljih telefona ikada napravljenih i takav je bio, ali svega sedmicu ili dvije, kada su počeli problemi sa zapaljenjem baterije. Galaxy Note 7 je povučen sa tržišta, a zatim su nove “sigurne” jedinice ponovo vraćene na tržište, međutim, ubrzo se pojavio isit problem, te ja na kraju konačno Samsung upotponosti ubustavio proizvodnju ovog uređaja i naredio da se sve jedinice povuku sa tržišta. Čast Samsungovoj Galaxy S7 porodici ili Appleovom iPhone 7 dvojcu, ali Galaxy Note 7 je uređaj o kojem se najviše pisalo u protekloj godini.

samsung-galaxy-note-7-fire-front

Izuzetno nam je drago što ste sve ove događaje koje ste pomenuli mogli redovno pratiti na našem portalu telefoni.ba. Ovim putem koristimo priliku da ispred kolektiva našeg portala svima poželimo sretnu i uspješnu novu 2017. godinu.
Komentariši