Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti

Specifikacije, recenzije, novosti, slike

.

U budućnosti bi mogli ručno isključiti iOS-ovo usporavanje baterije!

Telefoni.ba

U budućnosti bi mogli ručno isključiti iOS-ovo usporavanje baterije!

Barem tako tvrdi Tim Cook u intervjuu s ABC News-om, tako da to možemo uzeti zdravo za gotovo. Osim toga, nadogradnja koja će stići uskoro dati će bolje mogućnosti za pregled stanja naših baterija.

Ne bismo trebali detaljno opisivati trenutna događanja koja okružuju Apple. Ukratko: kako je vrijeme prolazilo, Apple je počeo usporavati performanse iPhonea koji se bliže kraju svog životnog ciklusa kako bi izbjegli iznenadno isključivanje uređaja.

Po našem mišljenju, Apple je donio ispravnu odluku koja ide u korist korisnicima. A čak je i iPhone koji radi sporo bolji od iPhonea koji radi brzo, ali je često isključen i beskoristan. Također, ovo usporavanje utiče na samo nekoliko zadataka visokih performansi i većina korisnika nije primijetila nikakve promijene. Appleova jedina greška bila je to što nisu dovoljno jasno komunicirali s korisnicima i kupcima.

Nije da uopšte nisu komunicirali s njima. Ovo novo upravljanje performansama je došlo prije godinu dana s iOS 10.2.1 nadogradnjom. A na popisu novih funkcija izjavili su da su promijenili nekoliko stvari u sistemu upravljanja energijom. To niko u stvari nije primijetio tada, ali godinu dana kasnije svi su na umu imali usporavanje i cijeli svijet je počeo stvarati teorije zavjere o planiranoj zastarjelosti.

Od tada, Apple se izvinuo i svojim korisnicima nudi opciju zamijene baterije po smanjenoj cijeni. U intervjuu koji je Tim Cook dao ABC News-u mogli smo čuti i o tome koji su Appleovi sljedeći koraci:

“Također ćemo… prvo u izdanju za razvojne programere koje stiže sljedeći mjesec, pružit ćemo korisnicima vidljivost zdravlja njihove baterije. Tako da sve bude vrlo, vrlo transparentno. […] i reći ćemo korisnicima da smanjujemo performanse njihovih uređaja u određenoj mjeri kako bi izbjegli neočekivano ponovno pokretanje. A ako to ne želite, možete to isključiti.”

To je prilično iznenađujuć potez od strane Applea. Do sada su sami odlučivali o svim pitanjima koja imaju toliki utjicaj na korisničko iskustvo i nisu dali slobodu odlučivanja korisnicima. I ne smijemo zaboraviti da su ove jedinstvene opcije osigurale doista visoko korisničko iskustvo koje je iOS mogao pružiti svima.

Jedino pitanje je – biste li isključili tu funkciju?
Komentariši