Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti Telefoni.ba - Specifikacije, recenzije, vijesti

Specifikacije, recenzije, novosti, slike

.

7 problema koji crpe bateriju vašeg smartphona

Telefoni.ba

7 problema koji crpe bateriju vašeg smartphona

Brzo pražnjenje, sporo punjenje i aplikacije koje opterećuju operativni sistem samo su neki od problema koje Android telefoni imaju sa lošim performansom baterije.

Međutim, mnogo toga ovisi upravo o korisniku uređaja, a ne o samom kvalitetu ili kapacitetu baterije. U ovom tekstu navest ćemo sedam, praktično najvećih, problema koji “iscrpljuju” bateriju.

  1. Aplikacije koje “jedu” bateriju
  2. Zamjena stare baterije (ako je moguća)
  3. Vaš punjač ne radi dobro
  4. Google Play servisi crpe bateriju
  5. Ugasite auto-brightness
  6. Smanjite na minimum screen timeout
  7. Pratite koji widgeti su vam aktivni i koje aplikacije rade u pozadini

Sada ćemo vam svaki od ovih sedam problema pobliže objasniti i ponuditi neka rješenja, a
neka ste već dobili u prethodnim redovima ovog teksta.

1. Aplikacije koje “jedu” bateriju

Da biste bolje shvatili šta to crpi snagu iz vaše baterije idite na Settings -> Battery. Ukoliko ovdje nađete aplikaciju koja koristi dosta vaše baterije, razmislite da li vam je ona zaista toliko potrebna. Naravno, neke aplikacije su vam neophodne, ali sigurno je i nekoliko onih koje vam nisu baš prijeko potrebne, a koriste dosta kapaciteta vaše baterije.

Ukoliko želite ići baš u detalje i dobiti što više informacija o aplikacijama koje uzimaju najveći dio baterije vašeg smartphona, tu je nekoliko aplikacija na Play Storeu koje će pratiti kako koristite telefon i reći vam koje aplikacije najviše troše bateriju. Preporučujemo aplikaciju GSam Batter Monitor.

Kada instalirate ovu aplikaciju ona će nekoliko dana skupljati podatke na vašem smartphonu, te će vam zatim dati odličan prikaz o tome šta to najviše crpi bateriju.

2. Zamjenite staru bateriju

Ako je vaš smartphone star nekoliko godina, tužna istina je da je u biti vaša baterija “na samrti” te da biste je trebali zamjeniti. Proizvođači kažu da bi baterija trebala dobro raditi i do 1000 punjenja, ali naravno sve ovisi i od uslova korištenja i još nekih faktora.

Stoga, ukoliko je moguće lahko zamjeniti bateriju, bez štete za oklop vašeg telefona, obavezno je zamjenite novom.

3. Vaš punjač ne radi dobro

Ukoliko punite bateriju praktično cijelu noć, a zatim se ona veoma brzo isprazni provjerite da li je vaš punjač uredu. Provjerite naravno da li napuni bateriju do 100%, ako je to manje od punog kapaciteta, onda je punjač definitivno u lošem stanju.

Provjerite kabal punjača, ako je on zamjenjiv i isprobajte novi, možda je u tome problem, ako ne, onda jednostavno kupite novi punjač.

4. Google Play servisi crpe bateriju

Google Play Servisi su svakako jedni od najvećih potrošača baterije. Nažalost, ne možete ih ugasiti jer su jedan od krucijalnih funkcija Androida koji omogućavaju komunikaciju između aplikacija na vašem smartphonu, ali možete ih držati pod kontrolom.

Idite na Settings -> Applications -> All -> Google Play Services, a zatim kliknite na Clear cache dugme. Ovaj proces ponovite barem jednom mjesečno.

5. Ugasite auto-brightness

Ovo je jedna od najlakših opcija koje možete isključiti, a koja će garantovano učiniti trajanje vaše baterije dugotrajnijim. Auto-brightness nekada i nepotrebno daje previše svijetlosti vašem ekranu, a znamo da to dodatno crpi vašu bateriju.

6. Smanjite na minimum screen timeout

Naravno, opšte je poznato da je ekran jedan od najvećih potrošača baterije, tako da što je više vremena uključen to će život baterije biti manji. Stoga, smanjite vrijeme gašenja ekrana na minimum (automatsko gašenje ekrana kada ne tipkate ništa na njemu). Mislim da je 30 sekundi sasvim OK opcija.

7. Pratite koji widgeti su vam aktivni i koje aplikacije rade u pozadini

Widgeti su prave ubice baterije, tako da ako mislite da news feedovi ili aplikacije za vremensku prognozu ne trošte puno baterije, varate se i to jako. Ukoliko dodate još neke widgete onda je vaša baterija u pravom problemu.

Uz to, ukoliko se recimo aplikacija za vremensku prognozu updatea svaki 15 ili 30 minuta, pa čak i na sat vremena to će trošiti dosta baterije. Ukoliko prognozu gledate 2 ili 4 puta dnevno onda podesite da se refešuje svakih 6 sati ili još bolje dva puta dnevno.

Također, još jedan veoma koristan savjet. Kada god možete (kada vam nije potrebno), isključite Mobile Data, Wi-FI, NFC i Bluetooth, posebno dok spavate, te će te i na taj način uštediti dosta baterije. Većina nas ipak ne mora biti na internetu 24 sata dnevno.
Komentariši